sajam od 28. do 31. augusta

U Gradačcu se berba šljive privodi kraju, prinosi zadovoljavajući, nedostaje radne snage

Autor: Biznis.ba

Ovogodišnja berba šljive privodi se kraju, voćari iz Gradačca su zadovoljni prinosima, ali ukazuju na problem nedostatka radne snage koji bi u narednim godinama mogao biti još izraženiji.

Salih Lipovac je dugogodišnji proizvodač šljive i drugog voća. Posjeduje dva hektara voćnjaka, a dosad je ubrao 25 tona šljive. Očekuje da će imati prinos preko 30 tona.

Kaže da je zadovoljan proizvodnjom, iako su ove godine problem predstavljali suša i nedostatak radne snage.

- Raditi moramo, iako je vruće. Ova suša je uticala na kvalitet šljive, ali nije na rod jer se rod formira krajem proljeća. Zbog nedostatka vlage, šljiva je sitnija. Ipak, prinos je zadovoljavajući – kazao je Feni Salih Lipovac, koji pored šljiva, uzgaja jabuke, kruške i trešnje.

U mladosti je bio trgovac i autoprevoznik, ali se uporedo bavio i poljoprivredom, jer ima veći posjed zemlje te nije želio da "zemlja propada, pa je posaditi raznovrsno voće.

- Nažalost, svi poljoprivrednici suočavaju se s problemom nedostatka radne snage. Meni je još trebalo radnika, ali nisam ih mogao naći. Trenutno skladištim proizvode u hladnjaču, pa vidjet ću šta ću dalje. Žao mi je što odlaze mladi i što smo zaboravljeni od države na neki način – smatra Lipovac.

Mišljenja je da će i naredne godine imati problem s nedostatkom radne snage te će mnogi, kako tvrdi, morati napustiti proizvodnju jer neće imati ko raditi.

Dugogodišnji voćar Hajrudin Lipovac ima 15 duluma voćnjaka i kaže da je ubrao oko 13 tona šljive.

- Rod je bio idealan, ali je suša utjecala na kvalitet. Šljiva je sitna i nije se dosta prodalo. Šljivu čačanku izvozimo, ali stelinu ostavljamo u hladnjaču. Teško je pronaći radnika za berbu, a dnevno imam oko deset radnika. Dnevnice su bile od 80 do 100 konvertibilnih maraka. Stvarno je bio veliki rod ove godine. Otkupna cijena steline je bila 80 feninga po kilogramu, a čačanke po 90 feninga – kaže za Fenu Hajrudin Lipovac.

Zadovoljan je proizvodnjom i otkupnom cijenom, iako navodi kako profit nije zadovoljavajući, prenosi Fena.

- Za radnike sam imao 40 posto troškova, a meni je ostalo 60 posto profita sa ostalim troškovima. Uprkos svim troškovima, ne odustajem od poljoprivrede – poručio je.

Grad Gradačac je poznat po velikim zasadima šljive, a poljoprivrednici kažu da je njihov proizvod prepoznatljiv na tršištu. Sajam šljive je jedan od strateških prioriteta privrednog razvoja Gradačca, a ovogodišnji 51. Sajam šljive bit će održan od 28. do 31. augusta.