BiH

U jesenjoj sjetvi u RS-u dominira pšenica

Autor: Biznis.ba
U jesenjoj sjetvi u RS-u dominira pšenica

U Republici Srpskoj (RS) će tokom jesenje sjetve biti zasijano ukupno 65.616 hektara (ha) ratarskim kulturama, od kojih je pšenica dominatni proizvod i zauzima 40.100 ha.

Uljana repica će biti zasijana na 1.735 ha, saopćeno je danas nakon sjednice entitetske vlade, koja podržava mjere i aktivnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede usmjerene na obezbjeđenje uslova za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa u ovoj oblasti.

Među mjerama je nastavak redovnih isplata podsticaja za ovu godinu, čime se u velikoj mjeri podstiče novi proizvodni ciklus, zatim obezbjeđivanje regresiranog dizel gorivo za potrebe izvođenja jesenjih i proljetnih radova u poljoprivredi, u visini od 0,60 KM/litar.

Bit će podržana isključivo proizvodnja merkantilne pšenice, namjenjene za ljudsku ishranu, uz planiranje podsticaja za proizvodnju merkantilne pšenice roda 2019. godine po jedinici površine u iznosu od 200 KM/ ha.

Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju i obezbjeđivanje povoljnih obrtnih sredstava u vidu namjenskih zajmova Investiciono - razvojne banke RS-a za zasnivanje novog proizvodnog ciklusa.

Entitetska vlada je na današnjoj sjednici prihvatila i Godišnji izvještaj za oblast malih i srednjih preduzeća u RS za 2017. godinu.

Prema podacima entitetske Poreske uprave i APIF-a, u tom bh.entitetu lani su poslovala 40.322 privredna subjekata, od čega: 17.559 malih i srednjih preduzeća-pravnih subjekata, 84 velika preduzeća i 22.679 preduzetnika (od čega tri velika).

Većina malih i srednjih preduzeća ili 69 posto je skoncentrisana u sektoru trgovine (34,50 posto), zatim u prerađivačkoj industriji (13,95 posto), ugostiteljstvu (12,35 posto) i saobraćaju (8,09 posto).

Biznis.ba / FENA