BiH

U Neumu popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti

Autor: Biznis.ba
U Neumu popunjeni gotovo svi smještajni kapaciteti

Turistička sezona u Neumu ove godine pokazuje odlične rezultate. Premda je ljetovanje u jedinom bh. gradu na moru ove godine skuplje za oko 15 posto, kapaciteti su gotovo svi popunjeni, jer je Neum, unatoč poskupljenju, i dalje cjenovno znatno pristupačniji od ostalih mjesta na Jadranu.

Glavnina smještajnih kapaciteta u Neumu je popunjena. Pred i post sezonu uglavnom čine strani gosti iz europskih zemalja, a dijelom i iz Azije, dok je trenutno, u jeku sezone, naviše domaćih i gostiju iz dijaspore.

Turistički radnici Neuma ne kriju zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom. Ljetovanje je skuplje za oko 15 posto, no to nije utjecalo na dolazak gostiju, jer Neum je i dalje cjenovno prihvatljiviji u odnosu na druge gradove u regiji.

"Uglavnom se radi o nekih 50 posto, možda smo povoljniji od sličnijih kvalitetnih smještaja, kao što je Dubrovnik, dok smo u poređenju s makarskom rivijerom možda nekih tridesetak posto povoljniji", navodi Dario Maslać iz Udruženje hotelijera Općine Neum.

U Neumu je trenutno od 80 do 90 posto smještajnog kapaciteta popunjeno. Turistički djelatnici se nadaju da će ove godine Neum doseći rekordnu 2019. godinu. Procjene govore da je Neum tada posjetilo između 700 i 800 tisuća gostiju, jer preciznih pokazatelja o tome nema.

"Radi se samo o broju dolazaka. Bit turizma i hotelijera i Neuma bi trebalo biti ne samo broj dolazaka, nego i kvaliteta gostiju i da oni malo više potroše. Ružno je reći potroše, ali to je bit, da ta prihodovna strana bude veća nego što je bila 2019. i ja mislim da će to biti tako", uvjeren je Dario Maslać.

Maslać ističe kako se već sada može reći da je ovogodišnja sezona u Neumu uspješna, no ističe kako Neum i nova lokalna turistička zajednica trebaju u budućnosti više poraditi na vanpansionskoj potrošnji, odnosno kvalitetnijim sadržajima za turiste.

(Biznis.ba)