BiH

U novu godinu uz nove namete: Očekuju nas skuplje cigarete, vozački ispiti, struja...

Autor: Biznis.ba
U novu godinu uz nove namete: Očekuju nas skuplje cigarete, vozački ispiti, struja...
Prema dosadašnjim najavama, sigurno je kako građane od iduće godine očekuju skuplje cigarete, vozački ispiti i električna energija za poslovne subjekte, a izgledno je i dodatno poskupljenje cijena goriva te samim tim i drugih proizvoda za koje se moraju plaćati troškovi transporta.

Porast cijena ne može se tačno predvidjeti, govore nam iz Federalnog ministarstva trgovine, osim za one proizvode za koje su unaprijed najavljena poskupljenja.

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske kazali su nam kako ne postoje zvanične informacije da će u 2019. godini nastupiti povećanje cijena određenih proizvoda i usluga u manjem bh. entitetu.

"Redovno pratimo kretanja i vodimo evidenciju o cijenama proizvoda i usluga na mjesečnom nivou. Vrijednost potrošačke korpe u novembru 2018. godine iznosila je 1.344 KM, dok je u oktobru iznosila 1.345 KM, što znači da je manja za 1.59 KM. U novembru je zabilježen rast cijena pojedinih vrsta povrća koje nije sezonskog karaktera, dok je zabilježen pad cijena sezonskog voća te ulja. Za hranu i piće u novembru minimalno je bilo potrebno izdvojiti 562,38 KM, što je manje za 1.59 KM u odnosu na prethodni mjesec", odgovorili su nam iz nadležnog ministarstva u RS-u.

Skuplja obuća, odjeća, režije...

Prema posljednjim podacima Agencije za statisku BiH koji se odnose na indeks potrošačkih cijena u našoj zemlji u oktobru ove godine, registrovan je rast nivoa cijena za 0,9 posto.

Zabilježene su više cijene odjeće i obuće, stanovanja, režija, prijevoza, obrazovanja te ostalih dobara i usluga, dok su snižene cijene hrane, pića, namještaja i kućanskih uređaja.

Nova godina, na sreću, ne bi trebala donijeti poskupljenja voća i povrća, barem u prvim mjesecima.

"Iz poljoprivredne proizvodnje ništa neće poskupjeti do kasnog proljeća kad krenu nove proizvodnje. Ukoliko dođe do poskupljenja goriva, glavnog energenta u poljoprivredi, porasti će i cijene poljoprivrednih dobara", kazao nam je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH Nedžad Bićo

Elektroprivreda BiH najavila je poskupljenje električne energije za poslovne subjekte u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iz Udruženja poslodavaca FBiH upozoravaju da bi povećanje cijena struje moglo rezultirati usporavanjem i stagnacijom rasta privrednih aktivnosti u FBiH.

"Ovo poskupljenje će se odraziti na cijenu gotovog prozvoda tako da će sve robe u BiH poskupiti", istakao je Kasim Kotorić, predsjednik Udruženja grupacije poslodavaca ZE-DO kantona.

Nove cijene cigareta

Od 1. januara 2019. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u BiH. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, pojedine cigarete bit će skuplje za 20 do 30 feninga.

Foto: UIOBiH

Foto: UIOBiH

U skladu s odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje za 2019. godinu, po paklici cigareta će se u 2019. godini plaćati proporcionalna akciza u visini 42 posto maloprodajne cijene i specifična akciza u iznosu od 1,65 KM po paklici. Po kilogramu duhana za pušenje u 2019. godini plaćat će se akciza u iznosu od 114,40 KM.

Vozački ispiti

Cijene vozačkih ispita na nivou cijele BiH uskoro će biti više i za 500 KM. Jedinstveni cjenovnik kojim će biti utvrđena minimalna cijena jednog časa osposobljavanja kandidata za vozača trebao bi se primjenjivati od 2019. godine.

Nove cijene polaganja vozačkih ispita prema kategoriji vozila uz troškove prve pomoći, ljekarskog uvjerenja i testova će iznositi 1.480 KM za A kategoriju, 1.633 KM za B kategoriju, 1.660 KM za C kategoriju, ukoliko kandidat ima položen ispit iz A ili B kategorije te 2.650 KM za D kategoriju, ukoliko kandidat ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje dvije godine.

Dok cijene svih proizvoda i usluga rastu iz godine u godinu, prosječna mjesečna plaća u BiH ove godine iznosi oko 870 KM, a proteklih pet godina porasla je tek za četrdesetak maraka.

Biznis.ba / Klix.ba