BiH

U PKFBiH predstavljena prva međunarodna BH Sedmica inženjerstva

Autor: Biznis.ba
U PKFBiH predstavljena prva međunarodna BH Sedmica inženjerstva

U Privrednoj komori Federaciji BiH predstavljen je program prve međunarodne BH Sedmice inženjerstva, događaja koji za cilj ima okupiti inženjere različitih struka iz BiH i drugih zemalja, predstaviti pozitivne priče iz BiH i osigurati forum za razmatranje zajedničkih izazova i smjernica za daljnji razvoj bh. inženjerstva.

Program Sedmice inženjerstva obuhvatit će tri zasebna događaja, 21. novembra u Sarajevu i 23. novembra u Banjoj Luci gdje će biti održane radionice IEEE World Standards Association, saopćili su organizatori.

Riječ je o najvećem svjetskom udruženju inženjera, sa više od 400.000 članova iz 160 zemalja.

Predviđena je također i posjeta delegacije tog udruženja i njihovi susreti sa bh. kompanijama iz IT sektora.

Od 28. do 30. novembra u Tuzli bit će upriličen forum čiji je cilj okupljanje kompanija i inženjera iz različitih oblasti proizvođačke privrede, te prezentovanje inovacija koje su razvile bh. firme.

U sklopu ovog događaja, bit će održana osnivačka skupština Saveza udruženja inženjera BiH.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić istakao je danas na pres-konferenciji kako osnivanje krovnog udruženja inženjera predstavlja korak prema zemljama u regiji i EU, s obzirom da zemlje okruženja i Evrope već imaju formirane inženjerske komore.

Član Udruženja mašinskih inženjera BiH i predsjednik Udruženja poslodavaca Gračanica Sead Jahić istakao je da je ideja iza organizacije Sedmice inženjerstva da se okupe inženjeri svih struka, koji se susreću sa sličnim problemima, te da se formulišu zajednički pravci daljnjeg napredovanja.

Treći događaj u sklopu Sedmice inženjerstva je IEEE kongres za studente i mlade profesionalce BiH, 1. i 2. decembra u prostorijama Sarajevske škole za nauku i tehnologiju (SSST).

Upućen je poziv svim kompanijama i inženjerima u BiH, ali i uspješnim Bosancima i Hercegovcima koji djeluju izvan zemlje da uzmu učešće na BH Sedmici inženjerstva i tako doprinesu budućem napretku ove branše u BiH.

Biznis.ba / FENA