Ambasador Kono

U porastu trgovinska razmjena Indonezije i BiH, dolazi sve više indonežanskih radnika

Autor: Biznis.ba
U porastu trgovinska razmjena Indonezije i BiH, dolazi sve više indonežanskih radnika
Foto: Fena

Ambasador Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini Roem Kono upriličio je u Sarajevu prijem za zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života BiH, a povodom Dana nezavisnosti Indonezije i 30 godina od uspostave bilateralnih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom.

U obraćanju prisutnima ambasador Kono podsjetio je da je Indonezija čvrsto opredjeljena da bude velika nacija sa ekonomijom koja brzo raste, demokratijom koja napreduje te raznolikošću koja cvjeta u harmoniji.

- Ove godine Vlada Indonezije usvojila je strategiju „Nova Nusantara Napredna Indonezija“, koja ističe naše pripreme za tri ključna trenutka: nadolazeću tranziciju liderstva i upravljanja u Indoneziji, preseljenje našeg glavnog grada iz Jakarte u Nusantaru i implementaciju strateških programa koji vode ka našoj viziji “Zlatna Indonezija 2045.. To je naš putokaz prema prosperitetnoj, pravednoj, bogatoj i održivoj naciji – kazao je Kono.

Prva polovina 2024. godine, dodao je, pokazala je ohrabrujuće ekonomske pokazatelje: ekonomski rast Indonezije dostigao je 5,05 posto, BDP Indonezije je 5.271 USD, inflacija je pod kontrolom i iznosi samo 2,13 posto, a konkurentnost indonežanske ekonomije rangirana je kao 27. u svijetu, prenosi Fena.

- Ove godine obilježavamo tri decenije snažnih bilateralnih odnosa između Indonezije i BiH. Naša bilateralna saradnja proširila se izvan političke solidarnosti i dalje obuhvaća značajnu ekonomsku saradnju - istakao je Kono.

Ukupna vrijednost bilateralne trgovine u 2023. godini dostigla je 16,1 miliona USD, što je povećanje od 28 posto u odnosu na vrijednost trgovine u 2022. godini.

Do jula 2024. godine 546 državljana BiH posjetilo je Indoneziju, što je povećanje od 25 posto u odnosu na ukupne posjete u julu 2023. godine.

Ova značajna dostignuća zasigurno su rezultat kontinuiranih napora Ambasade Indonezije u Sarajevu u promicanju različitih potencijala i prednosti proizvoda, usluga i turističkih destinacija, što je prezentirano i na nedavnom Indonežanskom vikendu.

Također je ambasador Kono izrazio zadovoljstvo što je Indonezija sve prepoznatljivija u BiH, a bliskost između država se gradi i kroz odnose među ljudima, uključujući brakove između indonežanskih i bh. državljana, kojih je iz godine u godinu sve više.

- U 2024. godini imamo više od 55 parova sa više od 35 djece rođene iz tih brakova. U budućnosti, njihova djeca će postati pravi diplomati za obje države. Raduje me visoka potražnja za indonežanskim radnicima. U poređenju sa 2023. godinom prisutnost indonežanskih radnika u BiH povećana je za 125 posto u 2024. godini – rekao je, pored ostalog, ambasador.

Zadovoljan sam, dodao je, što su svi nivoi vlasti i zainteresovane strane u BiH entuzijastično prihvatile sve mogućnosti saradnje s Indonezijom.

- Također bih želio da izrazim zahvalnost i priznanje vlastima BiH za njihove napore za pristupanje Evropskoj uniji. Želim Bosni i Hercegovini napredniju i prosperitetniju budućnost zajedno s Evropskom unijom – poručio je Ambasador Republike Indonezije u BiH Roem Kono.

Indonezija je 17.augusta 1945. godine stekla nezavisnost nakon nekoliko stoljeća nizozemske vladavine, stoga je ovaj datum i praznik jako značajan za građane te azijske države.