vrijednost 195 mil KM

U Rogatici će se graditi solarna elektrana Javor

Autor: Biznis.ba
U Rogatici će se graditi solarna elektrana Javor
Foto: Pexels

Kompanija Elektrohertz d.o.o. Rogatica planira graditi solarnu elektranu "Javor" u opštini Rogatica, a investicija je vrijednosti oko 195 miliona KM.

Kompanija Elektrohertz podnijela je inciajativu MInistarstvu eneretike i rudarstva Republike Srpske za dodjelu koncesije za solarnu elektranu koja bi se gradila u katastarskim opštinama Žepa i Čavčići na zemljištu površine od 250 hektara, koje je u privatnom vlasništvu.

Do lokacije, koja je od sjedišta opštine Rogatica udaljena oko 25 kilometara dolazi se odvajanjem sa regionalnog puta Han-Pijesak-Žepa, u naseljenom mjestu Purtići na lijevu stranu na lokalni put prema mjestu Čavčići.

Solarna elektrana bila bi instalisane snage 150 MW procijenjene godišnje proizvodnje 197,146 GWh. Vrijednost investicije je procijenjena na 194.386.416,61 KM, izvještava Indikator ba.

Koncesionar će platiti jednokratnu koncesionu naknadu u iznosu od 971.932,08 KM, a plaćat će i koncesionu naknadu za korišćenje predmeta koncesije u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovatsatu električne energije.

Kao inicijator za dodjelu koncesije Elektrohertz će imati bonus od 10 posto od pripadajućih bodova u postupku vrednovanja ponuda.

Kao osnivači preduzeća Elektrohertz u sudskom registru navode se Ante Karlović, E&A Beteiligungs-GmbH sa sjedištem u Husumu, SR Njemačka, Muhamed Duraković i Ramiz Zajmović. Pri tome E & A Beteiligungs-GmbH vlasnik je 94 posto, dok ostali dujeličari imaju po 2 posto udjela.