BiH

U RS strahuju od evropskih i američkih sankcija za Aluminu i Integral

Autor: Biznis.ba
U RS strahuju od evropskih i američkih sankcija za Aluminu i Integral

Američke sankcije, o kojima mnogi govore, su na stolu, ali nisu usmjerene na Republiku Srpsku, već na pojedince, uključujući i kompanije koje ih prate.

Poručio je ovo tokom posjete BiH specijalni izaslanik predsjednika SAD za Balkan Gabriel Escobar. SAD bi sasvim sigurno u sankcijama pratile Velika Britanije i Kanada, a vjerovatno bi se sankcijama mogao pridružiti dobar dio evropskih država predvođenih Njemačkom.

U manjem bh. entitetu posebno od udara sankcija zemalja EU i SAD-a strahuju za dvije kompanije, piše Biznis.ba.

Prva je zornička Alumina koja je već godinama povezivana sa raznim kriminalnim aferama od vrha vlasti RS do Litvanije. Prošle godine zvornička kompanija bila je i pod istragom zbog povezanosti sa iranskim nuklearnim programom.

Druga je Integral inženjering” iz Laktaša, koji se bavi izgradnjom puteva. Također, već godinama opozicija u RS-u ističe da Integral, na čijem čelu je Slobodan Stanković, sklapa ugovore zahvaljujući povezanosti s SNSD-om.

Posebna bojazan u RS za ove dvije firme leži u činjenici da se radi o kompanijama koje su najveći izvoznici iz manjeg bh. entiteta.

Strahuje se da bi aluminiju iz zvorničke kompanije sankcijama bio zatvoren dobar dio izvoznog tržišta ove kompanije, sa kojeg je prodajom roba prošle godine prihodovala oko 196 miliona KM. S druge strane Integral inženjering je na ino-tržištu prošle godine prihodovao oko 112 miliona KM.

Biznis.ba