BiH

U Sarajevu održan seminar 'Intelektualno vlasništvo za privredne subjekte'

Autor: Biznis.ba
U Sarajevu održan seminar 'Intelektualno vlasništvo za privredne subjekte'

Danas je u Sarajevu, u organizaciji Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u okviru projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, koji finansira Evropska unija, održan seminar „Intelektualno vlasništvo za privredne subjekte“. Ovo je prvi u nizu seminara koje će Institut, u saradnji sa privrednim/gospodarskim komorama, u dolazećem periodu besplatno održati za privredne subjekte, organizacije za podršku biznisu, kao i sve one koji su profesionalno zainteresirani za ovo pitanje.

Intelektualno vlasništvo je „neopipljiva“ imovina, ali vrlo često i najvrjednija imovina kompanije koju je potrebno kontinuirano unaprjeđivati, ali i zakonski zaštititi od potencijalnih zloupotreba. Imajući u vidu značaj intelektualnog vlasništva u današnjem poslovnom okruženju kao i potrebu podizanja svijesti o važnosti njegove zaštite, na seminaru su prezentirane tematske cjeline koje se odnose na patente, žigove i industrijski dizajn, te na uslugu pred-dijagnostike intelektualnog vlasništva, koju je Institut za intelektualno vlasništvo BiH odnedavno uveo kao besplatnu uslugu za mala i srednja preduzeća.

„Želio bih naglasiti da je zaštita prava intelektualnog vlasništva ključni faktor za poticanje inovacija, razvoja i napretka u društvu. Kreativnost i inovativnost su pokretači privrednog razvoja i zato ih trebamo zaštititi i poticati. Značaj ovakvih seminara se u ogleda u tome da su oni jedan od najvažnijih alata kada je u pitanju podizanje svijesti o značaju zaštite intelektualnog vlasništva. Također, ovo je prilika da se učesnici i šira javnost pobliže upoznaju sa navedenom uslugom, i između ostalog, mogućnostima koje ona pruža za sagledavanje budućeg poslovanja kroz razumijevanje prednosti koje se stiču zaštitom intelektualnog vlasništva.“, - ovom prilikom je zaključio Goran Trifković, stručni savjetnik za Industrijski dizajn u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, koji je ujedno bio i jedan od predavača.

Voditelj tima projekta „EU podrška pravima intelektualnog vlasništva u BiH“, Miodrag Marković, rekao je da je cilj projekta uz usklađivanje zakonodavsta sa evropskom pravnom tečevinom i poboljšanje konkurentnosti i inovativnosti privrede u BiH, kroz pružanje neophodne ekspertize i podrške Institutu za intelektualno vlasništvo i kreativnim industrijama u BiH. „Smatram da ovaj seminar okuplja ključne sudionike procesa jačanja zaštite prava intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini, što je direktni rezultat naše partnerske saradnje sa Institutom i posebno mi je drago što predavanja drže stručnjaci Instituta koji su prošli posebnu obuku u okviru projekta, “, zaključio je Marković.

Seminaru su prisustvovali predstavnici kompanija iz sektora energetike, IKT-a, metalske industrije, trgovine, poslovnog savjetovanja, kao i nevladinog sektora.

Biznis.ba