BiH

U Sarajevu otvoren prvi Sajam boračkog zadrugarstva u BiH

Autor: Biznis.ba
Prvi Sajam boračkog zadrugarstva u BiH otvoren je danas u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu.

Na sajmu učestvuje više od 40 boračkih zadruga, pretežno iz poljoprivrednog sektora, kao i kompanije iz Turske s kojima su ostvareni kontakti.

Predsjednik Organizacionog odbora te dvodnevne manifestacije Šerif Patković rekao je da je sajam izraz želje boračke populacije da budu prepoznati u društvu kao vrijedni i čestiti, jer samo tako možemo izgraditi Bosnu i Hercegovinu.

- Zahvaljujući prvenstveno resornom ministarstvu ovdje imamo priliku da pokažemo rezultate aktivnosti boračkih zadruga koje su započete prije tri godine - dodao je Patković.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević istakao je da ovaj projekt predstavlja vraćanje dostojanstva borcima i njihovim porodicama omogućavanjem da se zaposle i žive od svog rada.

Potcrtao je da je drugi bitan segment projekta rehabilitacija boraca koji imaju traume iz rata, kroz rad, a posebno rad na zemlji.

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko kazao je da bi predstavnici vlasti trebali slušati iskustva zadrugara i poodržavati ih, kako bi naredne godine možda i Zetra mogla biti puna veterana koji su pokrenuli svoje poslove.

Otvaranju je prisustvovao i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka koji je naveo da sajam ima dvije važne kompnente, a to su, kako je kazao,  briga o boračkoj populaciji i razvoj poduzetništva.

Organizator sajma je Borački zadružni savez FBiH, uz podršku Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Grada Sarajeva i Grada Istanbula.

Na otvaranju sajma bili su prisutni i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja RH, te Grada Istanbula.

Biznis.ba / FENA