BiH

U Sarajevu poslovna konferencija za bolju saradnju BiH i NR Kine

Autor: Biznis.ba
U Sarajevu poslovna konferencija za bolju saradnju BiH i NR Kine

Na Prvoj poslovnoj i investicijskoj konferenciji Bosna i Hercegovina - Ningbo, NR Kina, danas u Sarajevu, istaknuto je da je cilj te manifestacije potaknuti saradnju  BiH i NR Kine u okviru inicijative "Jedan pojas-jedan put".

Zamjenik direktora Komisije za trgovinu grada Ningbo Xu Jianhua rekao je da Vlada NR Kine snažno podržava tu inicijativu, između ostalog, i time što svake godine u Ningbou organizuje Sajam investicija za zemlje jugoistočne Evrope.

Dodao je da je taj sajam prepoznat od  svih 16 evropskih zemalja partnera u inicijativi "Jedan pojas-jedan put", uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

- Ningbo je vrlo intenzivno uključen u tu inicijativu, a prošle godine je Bosna i Hercegovina bila u fokusu, te smo ovu konferenciju organizovali jer smatramo da BiH ima puno toga da ponudi investitorima - istakao je Xu Jianhua.

Poželio je dobrodošlicu delegaciji BiH na naredni sajam u Ningbou i dodao da bi mu bilo drago da  tamo predstave investicijske projekte.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić rekao je da grad Ningbo s okolinom ima više od sedam miliona stanovnika i da je značajan zbog održavanja samita 16+1 u okviru inicijative "Jedan pojas-jedan put".

- Dogovorili smo posjetu njihove privredne delegacije jer je to vrlo razvijen grad i oni su okupili predstavnike oko 20 kompanija koje su zainteresovane za saradnju s BiH  - naglasio je Milinić.

Izrazio je nadu da će današnji kontakti kineskih i bh. kompanija biti uspješni, da će saradnja biti nastavljena i da će rezultat današnje konferencije biti investicije.

Bh. pronalazač Zoran Vujinović i vlasnik patenta "Teslin trofazni hibridni rotacioni motor sa unutrašnjim sagorijevanjem" rekao je da će kineskim partnerima predstaviti taj patent i razmotriti mogućnosti eventualne saradnje.

Na konferenciji učestvuju predstavnici 17 kineskih kompanija, 27 predlagača/vlasnika projekata i poslovnih zona iz BiH i 49 predstavnika bh. kompanija.

Biznis.ba / FENA