BiH

U Sarajevu radionica u sklopu projekta 'Zelena ekonomija za razvoj regiona'

Autor: Biznis.ba
U Sarajevu radionica u sklopu projekta 'Zelena ekonomija za razvoj regiona'

Trodnevna radionica o temi "Javno zastupanje i lobiranje za organizacije civilnog društva iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine" počela je danas u Sarajevu u sklopu predstavljanja projekta prekogranične saradnje "Zelena ekonomija za razvoj regiona" (GEAR).

Radionici prisustvuju predstavnici oko 30 organizacija, a očekivani rezultat projekta je umrežavanje organizacija civilnog društva iz regiona koje se bave temama vezanim za zaštitu životne sredine.

Projekt menadžer Centra za razvoj i podršku iz Tuzle Amir Zahirović rekao je da je cilj projekta uvezivanje organizacija iz navedenih zemalja kroz izgradnju njihovih kapaciteta, te intenziviranje dijaloga s vlastima o temi zelene ekonomije.

- Ova je druga u nizu radionica na kojim obrađujemo prvenstveno osnovne pojmove iz zelene ekonomije, osnove lobiranja, upravljanje projektnim ciklusima i slično - pojasnio je Zahirović.

Dodao je da je suština projekta da Bosna i Hercegovina preuzme znanja od Crne Gore koja je u tom segmentu poprilično odmakla usvajanjem Strategije održivog razvoja.

Projekt finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima 2016. - 2017., a realizuje "FORS" Crna Gora u partnerstvu sa organizacijama "SMART" Kolektiv iz Srbije, Centar za razvoj i podršku iz BiH, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženje Slap iz Hrvatske.

Biznis.ba / FENA