Jačanje veza

U susret domovini: Preko 200 sastanaka privrednika iz BiH i dijaspore

Autor: Biznis.ba
Foto: Biznis.ba

U Sarajevu je u toku jedan od najvažnijih poslovnih događaja godine - "U susret domovini 2024".

Više od 300 domaćih i bh. poduzetnika iz dijaspore učestvuje u četverodnevnoj manifestaciji koja ne samo da potiče, već i definira budućnost poduzetništva u regiji.

Nakon sinoćnje ceremonije otvaranja događaja "U susret domovini 2024", održanoj u Sarajevu, danas je program nastavljen panel diskusijom "Strategije uspješnog investiranja u BiH: Perspektive i potencijali".

Učesnici su bili Sanja Miovčić (Vijeće stranih investitora, Azra Ajanović Čajić (Bingo BiH), Muamer Halilbašić (Ekonomski institut Sarajevo), Željko Marić (Centralna banka BiH) i Nerma Salihović (AHK BiH).

"Danas smo se po drugi put okupili u Sarajevu. Ovo je jedan događaj koji okuplja bh. privrednike koji dolaze i iz BiH, ali i iz preko 20 država širom svijeta. Danas imamo nekoliko kvalitetnih panela gdje možemo čuti zaista dobre preporuke i iskustva", kazao nam je Samir Vildić, predsjednik Upravnog odbora Fondacije poduzetnika Bosne i Hercegovine.

Nakon prvog panela svi učesnici imali su priliku podijeliti svoja poslovna iskustva jedni sa drugim u okviru B2B sastanaka. Inače, upravo je centralni fokus događaja na više od 200 B2B sastanaka, u suradnji sa Razvojnom agencijom BiH (SERDA). Ovi sastanci pružaju nezamjenjivu priliku za uspostavljanje novih poslovnih veza, stvaranje inovativnih partnerstava te razmjenu ideja i praksi. Ovi sastanci ključni su za daljnje jačanje poslovne mreže i stvaranje novih poslovnih prilika koje će značajno doprinijeti rastu i razvoju domaće ekonomije.

"Ono što je danas najznačanije jesu B2B susreti na koje se prijavilo 215 firmi. Vjerujemo da će one uroditi nekim korisnim rezultatima i da će naši ljudi iz Bosne i Hercegovine pronaći neke svoje poslovne konekcije u drugim državama", kazao je Vildić.

Cjelokupna konferencija posvećena je jačanju veza između onih u inostranstvu i matične zemlje, te je prilika za čuti inspirativne priče i vizije koje obećavaju svijetlu budućnost za Bosnu i Hercegovinu.

Dolazak stranih investicija u BiH, dugoročno ulaganje u projekte bh. poduzetnika te povećanje konkurentnosti domaćih kompanija samo su neki od dugoročnih ciljeva ovog projekta. Podsjećamo, rezult prošlogodišnje konferencije je 20 partnerskih sporazuma za međunarodne projekte, pokretanjem 5 investicijskih projekata te osnivanjem 5 novih kompanija.