vedran lakić

U toku priprema zakona o električnoj energiji BiH, gasu i Južnoj interkonekciji

Autor: Biznis.ba
U toku priprema zakona o električnoj energiji BiH, gasu i Južnoj interkonekciji
Foto: Fena

Potencijal i perspektiva razvoja energetskog sektora BiH u velikoj mjeri ovise o tome koliko uspješno i planski koristimo resurse koji su nam na raspolaganju - kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić tokom otvaranje 2. Sedmice energije i klime Sarajevo, dodavši da posvećenost toj oblasti odražava stratešku viziju i ambiciju Vlade FBiH.

Ministar je iskoristio priliku da istakne važnost energetskog sektora kao glavnog pokretača i osnove svake moderne ekonomije.

Naveo je da su reforma energetskog sektora i usvajanje novih energetskih zakona rezultat intenzivnih napora usmjerenih ka integraciji u Evropsku uniju i usklađivanju s njenom pravnom stečevinom.

- U zadnja dva mjeseca sam zajedno s ministrom energetike RS Petrom Đokićem i našim timovima, intenzivno radio na usaglašavanju Zakona o električnoj energiji BiH. Očekujemo da taj prijedlog uskoro uputimo Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na daljnje postupanje. Osim toga, naši napori su usmjereni i na usvajanje Zakona o Južnoj interkonekciji, kojim želimo osigurati bolju tržišnu poziciju i uredno snabdijevanje prirodnim gasom. U završnoj fazi je i Zakon o gasu Federacije BiH - istakao je Lakić.

Dodao je da je pred nama jako puno posla kojeg treba završiti i obaveza koje treba ispuniti prema Energetskoj zajednici i EU, prenosi Fena.

Naglašeno je da će novi set zakona omogućiti aktivno uključivanje građana u proizvodnju električne energije, što im daje priliku da kontrolišu svoje troškove i doprinose energetskoj održivosti. To je od posebne važnosti za privrednike, jer može značajno unaprijediti njihovu konkurentnost.

Sve aktivnosti Vlade Federacije BiH i Ministarstva će i dalje biti usmjerene na stvaranje uređenog ambijenta za efikasno funkcionisanje i razvoj elektroenergetskog sektora, gasnog sektora, sektora naftnih derivata i sektora energijske efikasnosti, a sve u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.