BiH

U Tomislavgradu se gradi pogon za proizvodnju dizala

Autor: Biznis.ba
U Tomislavgradu se gradi pogon za proizvodnju dizala

U gospodarskoj zoni Vučilov brig pored Tomislavgrada u četvrtak je položen kamen temeljac za izgradnju proizvodnog pogona Metus BiH, najveće hrvatske tvrtke u segmentu dizala, specijalizirane za ugradnju, projektiranje, modernizaciju i proizvodnju dizala.

Izvršni direktor Metusa BiH Toni Rosančić kazao je da ova tvrtka nudi potpunu uslugu ugradnje dizala i pokretnih stepenica, od idejnog rješenja i projektiranja, proizvodnje i modernizacije dizala, isporuke, ugradnje i održavanja - sve po sistemu "ključ u ruke".

- Metus je osnovan 1994. godine. U počecima je fokus tvrtke bio na ugradnji dizala u Njemačkoj, a kako je tvrtka rasla tako su se širila i tržišta na kojima je djelovala. Osim hrvatskog i najvećeg tržišta, onog u Njemačkoj, projekti su realizirani i na područjima Austrije, zemalja Beneluksa, Meksika, Perua, Švedske i Švicarske - kazao je Rosančić.

Osim u Hrvatskoj gdje se nalazi proizvodni pogon i uprava, Metus je prisutan i ima urede u BiH, Srbiji i Njemačkoj te trenutno broji preko 350 zaposlenika.

- Izgradnjom novog poslovno-proizvodnog pogona u Tomislavgradu Metus želi povećati obim posla u BiH. Sjedište firme za BiH planira se premjestiti u Tomislavgrad, gdje je planirano otvaranje proizvodnje dizala, sjedište za servis i održavanje liftove, obučni centar za montažu dizala i drugi segmenti koje Metus već ima u Republici Hrvatskoj - dodao je Rosančić.

Metus u BiH trenutno zapošljava 34 djelatnika, a po završetku izgradnje novog proizvodnog pogona slijedit će otvaranje novih radnih mjesta. Dugoročni plan je da broj zaposlenih u BiH bude između 80 i 100.

Svečanom činu polaganja kamena temeljca prisustvovao je i predsjednik Uprave Metus grupe Tomislav Medić, koji je istaknuo da će se u pogodnu u Tomislavgradu proizvoditi dizala koji će se izvoziti u EU i ostatak svijeta.

- Osim što ćemo udvostručiti naše proizvodne kapacitete, doprinijet ćemo i lokalnoj zajednici s novim radnim mjestima što će utjecati i na ostanak mladih u Tomislavgradu. Uvjeren sam da će naša investicija potaknuti i ostale poduzetnike iz Hrvatske na ulaganja u BiH. Željno iščekujemo završetak radova i puštanje proizvodnog pogodna u rad i ponovni susret ovdje na svečanom otvaranju - kazao je za Fenu Medić.

Predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin izjavio je kako je iznimno sretan što se nakon dvije godine razgovora danas krenulo u realizaciju ove velike investicije.

(FENA)