BiH

U Tomislavgradu veterani uče mlade generacije o pčelarstvu

Autor: Biznis.ba
U Tomislavgradu veterani uče mlade generacije o pčelarstvu

Braniteljska zadruga "LAG" iz Tomislavgrada nedavno je pokrenula praksu za učenike Srednje strukovne škole Tomislavgrad iz oblasti pčelarstva.

Učenici dolaze na praksu u dvije smjene, uče i direktno rade na pravljenju pčelinjih pogača, koje služe prehrani pčelinjih društava.

- Roditelji su presretni, učenici sretni, došli su na praksu – nauče nešto, kako se prehranjuju pčelinje zajednice i općenito o pčelarstvu, dobiju svoje zadatke i odgovornost te na kraju i zarade svoj novac. Netko od nas iz zadruge uvijek je prisutan, vodimo računa, pokazujemo im recepturu, djeca naprave veliki posao. Pričali su mi da na nekim drugim praksama uvijek imaju osjećaj da nekom smetaju, a ovdje osjećaju da doprinose. To je upravo ono što im treba - kazao je Leon Kutleša, jedan od osnivača zadruge koja djeluje od 2015. godine.

Kroz suradnju s američko-švedskim projektom razvoja tržišne poljoprivrede USAID/Sweden FARMA II, zadruga "LAG" nedavno je nabavila mikser za pravljenje pčelinjih pogača, a u pripremi je realizacija platformi s prikolicama koje će olakšati mobilnost košnica.

- Zajedno, kroz zadrugu, možeš puno toga, a sam ništa. Trebalo nam je neko vrijeme da spremimo pravu recepturu za pčelinju pogaču, a ove godine smo pogodili pravu. Sada radimo posao, planiramo ići na 500 košnica, mobilni smo, koristimo nove tehnologije poput 'SMS vage' kojom pratimo pčelinje paše i tako pokrivamo jedan širi prostor - kazao je Kutleša.

Po njegovim riječima suradnja s FARMA II projektom pomogla je modernizaciji lokalnog pčelarstva.

- Nekako mislim da je važno da znaš šta očekuješ od projekta. Nekad ljudi tragaju za sredstvima, ali nemaju neku širu sliku o onome što zaista očekuju. Pogledajte ovu djecu, to je jedna pozitivna priča za grad, zadovoljstvo mi je što možemo biti jedna dobra priča koja iz Tomislavgrada šalje poruku da može bolje, da su naša djeca vrijedna i da mi imamo srca i da smo spremni raditi najbolje za njih i za zajednicu - poručio je Kutleša, priopćeno je iz USAID-a.

Biznis.ba / FENA