BiH

U trgovini najveći promet u RS, informacije i komunikacije najproduktivnije

Autor: Biznis.ba
U trgovini najveći promet u RS, informacije i komunikacije najproduktivnije

Trgovina ostvaruje najveći promet od svih djelatnosti u Republici Srpskoj (RS) i čini približno polovinu ukupnog prometa, ali ima najnižu stopu profitabilnosti.

Od ukupnog broja poslovnih subjekata u nefinansijskoj poslovnoj ekonomiji tog bh. entiteta, trećina posluje u sektoru trgovine, gdje je angažovana četvrtina od ukupnog broja zaposlenih.

Najmanje poslovnih subjekata, 42 preduzeća i 33 preduzetnika, posluje u području umjetnost, zabava i rekreacija, ali oni ostvaruju gotovo najveću produktivnost rada i stopu profitabilnosti, od 36,5 posto.

Informacije i komunikacije su najproduktivnije područje djelatnosti i po poslovanju se mogu izdvojiti kao jedno od najuspješnijih oblasti ekonomije RS.

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku pokazuju da tržišni poslovni subjekti (preduzeća i preduzetnici) u područjima industrije zapošljavaju više od 40 posto od ukupno zaposlenih osoba, a daju najveći doprinos stvaranju ukupne dodate vrijednosti po faktorskim troškovima, oko 40 posto.

StatističKi su zabilježili da približno 70 posto velikih poslovnih subjekata RS čine preduzeća iz područja industrijskih djelatnosti.

Posmatrano prema veličini poslovnih subjekata, najveću profitabilnost ostvarila su velika preduzeća, 18,6 posto, što je više za 5,1 procentni poen od prosjeka u RS.

Od ukupnog broja preduzeća u stranom vlasništvu, koja posluju na teritoriji RS, najviše je u vlasništvu Srbije (26 posto), zatim Austrije (devet posto) i Italije (devet posto).

Strani investitori su najviše zainteresovani za preduzeća iz industrijskih područja (50 posto), trgovine (24,8 procenata), usluga (22,5 posto) i građevinarstva (2,7 posto).

Biznis.ba / FENA