BiH

U tri kvartala 2018. konsolidovana dobit RBI-a 1,17 milijardi eura

Autor: Biznis.ba
U tri kvartala 2018. konsolidovana dobit RBI-a 1,17 milijardi eura

Raiffeisen Bank International AG (RBI) ostvarila je konsolidovanu dobit od 1,17 milijardi eura u tri kvartala 2018.

Direktor RBI-a Johann Strobl rekao je da je zadovoljan rezultatima u devet mjeseci ove godine, te da je glavni pokretač tih veoma dobrih rezultata razvoj troškova rizika.

- Trend zarade je također zadovoljavajući. Povećali smo neto prihod od kamata za gotovo pet posto u poređenju s prethodnom godinom u veoma složenom okruženju kada su u pitanju kamatne stope - dodao je Strobl.

Prihod iz redovnog poslovanja porastao je za pet posto na godišnjem nivou ili za 182 miliona eura, na 4.003 miliona eura. Neto prihod od kamate porastao je za pet posto na 2,51 milijardu eura, zahvaljujući povećanju kamatonosne aktive Grupacije od tri posto.

Opći administrativni troškovi zabilježili su umjereni rast od 16 miliona eura na godišnjem nivou na 2,22 milijarde. Koeficijent trošak/prihod poboljšan je za 2,2 postotna poena na 55,7 posto.

- Imali smo dobar start u četvrtom kvartalu i uspješno smo okončali značajan projekat prodajom osnovnog bankarskog poslovanja Raiffeisen Bank Polska - rekao je Strobl.

Došlo je do neto otpuštanja gubitaka po rezervisanjima za finansijska sredstva od 56 miliona eura u izvještajnom periodu, dok su u istom periodu prošle godine gubici po rezervisanjima za finansijska sredstva iznosili 191 milion eura. Taj pozitivni trend posljedica je dobre makroekonomske klime kad je riječ o prilivima i uspješne naplate potraživanja od ukupno 416 miliona eura.

Nastavljeno je poboljšanje koeficijenta nekvalitetnih kredita; od početka godine dodatno je smanjen za 1,2 posto na 4,4 posto s krajem septembra. Koeficijent pokrivenosti nekvalitetnih kredita dodatno je porastao za 7,9 posto na 75 posto, prvenstveno zbog prodaje kredita sa visoko kvalitetnim kolateralima i početka primjene MSFI 9.

- U pogledu razvoja troškova rizika smo u prednosti zbog veoma dobre ekonomske situacije i naše strategije restruktuiranja čiji je cilj zadržavanje vrijednosti nekvalitetnih kredita - naveo je Strobl.

RBI će težiti da poveća obim plasiranih kredita uz prosječni godišnji procentualni rast u okviru srednjih jednocifrenih vrijednosti. Očekuje se da će gubici po rezervisanjima za finansijska sredstva (troškovi rizika) u 2018. biti ispod nivoa iz 2017.

RBI predviđa daljnje smanjenje koeficijenta nekvalitetnih kredita (NPL) na srednjoročnoj osnovi. Banka ima cilj da postigne koeficijent trošak/prihod ispod 55 posto na srednjoročnoj osnovi.

U narednim godinama, cilj RBI-a je konsolidovani povrat na kapital od oko 11 posto.

Na srednjoročnoj osnovi, Banka namjerava postići koeficijent CET1 od oko 13 posto nakon isplate dividende. Na osnovu tog cilja, RBI namjerava distribuirati između 20 i 50 posto (koeficijent isplate dividende) konsolidovane dobiti, saopćeno je iz RBI-a.

Biznis.ba / FENA