BiH

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH započela 'Škola vanjskotrgovinskog poslovanja'

Autor: Biznis.ba
U Vanjskotrgovinskoj komori BiH započela 'Škola vanjskotrgovinskog poslovanja'

Škola vanjskotrgovinskog poslovanja, koju je organizirala Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH), započela je danas radi pružanja savremenog i praktičnog treninga uposlenicima bh. kompanija, a bavi se svim praktičnim aspektima vanjske trgovine.

Potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić je kazao da je ta edukacija organizovana na zahtjev kompanija jer im je neophodno dodatno znanje iz te oblasti.

Tokom deset dana edukacije bit će obrađeno 35 tema raspoređenih u tri tematske cjeline: izvozna prodaja i marketing, poslovna korenspondencija u vanjskoj trgovini, te carine, propisi i prijevoz, a nastavni plan i program se realizuje sa 18 stručnih predavača.

Radi se o univerzitetkim profesorima, te stručnjacima iz oblasti izvoza i izvoznog menadžmenta, pravnicima, ekspertima iz bankarskog sektora i drugima.

- U vanjskotrgovinskom poslovanju postoje određene norme i standardi koje trebaju i moraju znati oni koji posluju na međunarodnom nivou. Kada je riječ o dodatnom znanju o propisima, legislativi i praćenju, tu je VTK BiH već izdala neke brošure i ranije organizovala stručna predavanja i nastavit ćemo sa time – dodao je Egrlić.

Polaznici, njih ukupno 15 dolaze iz devet gradova BiH i predstavljaju devet izvozno orjentisanih bh. kompanija koje su aktivne u različitim sektorima.

Jedan od predavača Snježana Brkić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kazala je da je pored formalnog obrazovanja, neophodna kontinuirana edukacija pri čemu je važno radno iskustvo u kome postoje usponi i padovi. Ovakve edukacije, kako je istakla, bitne su jer skraćuju taj put u cjeloživotnom učenju i nude na mjestu u kratkom roku koncentrisano znanje stučnjaka različitih profila.

- Pripadam generaciji koja pamti vrijeme kada je bilo obavezno posjedovati tzv. zeleni karton za koji je bila zadužena privredna komora da bi uopšte mogli raditi u vanjskoj trgovini. Za sticanje tog zelenog kartona bile su priređivane određene edukacije koje su polaznici morali proći. Danas ta obaveza ne postoji, ali mislim da postoji potreba stalnog edukovanja kadrova u vanjskoj trgovini – navela je Brkić.

Biznis.ba / FENA