Federalno ministarstvo okoliša i turizma organiziralo je danas u Zenici javnu raspravu o Nacrtu zakona o ugostiteljstvu Federacije BiH, kojoj su prisustvovali ugostitelji te predstavnici nadležnih kantonalnih i općinskih službi iz tog kantona.
Kako je istakla pomoćnica ministrice za turizam i ugostiteljstvo Farida Cikotić, cilj ovih javnih rasprava koje će biti održane u svim kantonima FBiH, jeste da se donese što kvalitetniji zakon koji će svima poslužiti za bolji rad.
Sve primjedbe na nacrt tog zakona bit će moguće dostavljati do 31. januara iduće godine, kada će ih Radna grupa razmotriti.
-Cilj donošenja novog zakona o ugostiteljstvu je da se, prije svega, otklone neki nedostaci koji su uočeni u važećem zakonu te da se izvrši, vertikalno i horizontalno, harmonizacija propisa u Bosni i Hercegovini - ističe Cikotić.
Navodi da je izradu novog zakona bilo potrebno uraditi i zbog usklađivanja s Uredbom o sigurnosti hrane po sistemu HACCAP-a te usklađivanje s Direktivom Evropske unije 123/2000 o slobodnom kretanju robe, kapitala i usluga.
Predsjednica Radne grupe za izradu prijedloga nacrta zakona o ugostiteljstvu FBiH Mia Hadžiabdić-Bubalo ističe kako je novim nacrtom zakona predviđeno da pravno lice i obrtnik, sa poslovnim sjedištem u FBiH, može pružati iste usluge na teritoriji bilo koje države ugovornice evropskog poslovnog prostora i obrnuto.
Od pojmova, napominje Hadžiabdić-Bubalo, normirana je i usluga “bed and breakfast”, odnosno “noćenje s doručkom”, a što je najčešća usluga u bh. ugostiteljstvu. Također, pojašnjen je precizno i pojam “iznajmljivač – fizičko lice”, odnosno lice koje izdaje vlastitu nekretninu, koje će plaćati samo paušal i boravišne takse te voditi knjigu gostiju, čime će se smanjiti rad na crno. Istu će mogućnost moći koristiti i “iznajmljivač u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu”.
-Prema važećem zakonu ugostiteljska djelatnost se može samo obavljati kao osnovna, a novim prednacrtom zakona predviđeno je da se obavlja i kao sporedna djelatnost za pravna lica. Novina su i uslovi za osobe sa umanjenim tjelesnim sposobnostima; normirana je i nargila, u smislu da joj se da pravni osnov - kazala je Hadžiabdić-Bubalo.
Dodaje kako tokom javnih rasprava žele poslušati stavove javnosti da li restriktivnim mjerama treba zabraniti konzumaciju nargile ili je normirati, što bi olakšalo posao inspekcijma na terenu.
U postupku kategorizacije, novina je da se neće tražiti upotrebna dozvola za objekte, jer to će biti prepušteno organima za prostorno uređenje i građenje, dok će se rekategorizacija, umjesto svakih pet, raditi svake četiri godine.
Biće i nove podvrste hotela, kao što su “garni”, “zdravstveni” i “kongresni”, što će biti posebno precizirano. Normirane su povremene usluge kao što su manifestacije, sajmovi i vašari, kojih sve više ima te su dobre za razvoj turizma i ugostiteljske djelatnosti.
-Obrtnik ili fizičko lice moći će registrirati najviše tri radnje, a do sada je bilo samo jednu. Uvest ćemo i novi, opći-elektronski registar ugostiteljstva u koji ćemo povezati sve radnje - od općinskog, kantonalnog do fedralnog nivoa - najavljuje Hadžiabdić- Bubalo.
Novim prijedlogom zakona predviđene su, najavljuje, strožije sankcije za nepoštivanje zakonskih odredbi.
(FENA)