BiH

Udruge upozoravaju na potrebu boljeg poslovnog okruženja u FBiH

Autor: Biznis.ba
Udruge upozoravaju na potrebu boljeg poslovnog okruženja u FBiH

Udruga za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruga "Nezavisni biro za razvoj" (NBR) Gradačac ukazali su u ponedjeljak u Mostaru na potrebu boljeg poslovnog okruženja za gospodarstvenike.

Na konferenciji za novinare, navedene udruge upozorile su Vladu Federacije BiH da znatno kasni u procesu reforme registracije poduzeća te također podsjetili na obećanje federalnog Parlamenta i nadležnih ministarstva da će ubrzati reforme za izmjenu zakona o gospodarskim društvima.

Iz udruga navode kako se Vlada Federacije obvezala i reformskom agendom da će do srpnja ove godine uspostaviti jednošalterski sustav registracije poslovnih subjekata, slično kao i u Republici Srpskoj, ali do sada to nije učinjeno.

Pomoćnica federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Jasmina Pašić kazala je kako uspostava jednošalterskog sustava registracije podrazumijeva izmjenu i dopunu niza zakona i podzakonskih akata, između ostalog, Zakona o gospodarskim društvima.

Istaknula je kako je uspostava jednošalterskog sustava u Federaciji jedna složena situacija s obzirom na podijeljene nadležnosti kada su u pitanju takse te kako je u Republici Srpskoj takva uspostava bila mnogo jednostavnija.

Predsjednik Udruge za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić mišljenja je kako bi brži postupak registracije i smanjenje financijskih troškova registracije doprinijelo da poslovno okruženje BiH dozvoli mladim ljudima da svoje poslovne ideje pokušaju realizirati u BiH.

- Bosna i Hercegovina nalazi se na 175. mjestu, od 189 zemalja, po pitanju lakoće pokretanja poslovanja, što nas svrstava u kategoriju najlošijih zemalja Afrike – podsjetio je Majić koji je osim o izmjenama Zakona o gospodarskim društvima govorio i o problemu nagomilanih parafiskalnih naknada koje dodatno otežavaju ionako težak rad gospodarstvenika u Federaciji BiH.

Podsjećamo, Udruga za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Udruga "Nezavisni biro za razvoj" (NBR) Gradačac provode kampanju "Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta" kojom pokušavaju inicirati bh. javnost i institucije vlasti u BiH, prvenstveno u Federaciji, da uđu u ozbiljne reforme gospodarskog sektora BiH.

Kampanja se provodi u sklopu aktivnosti programa održivosti razvoja civilnog društva u BIH (CSSP) kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Biznis.ba / Fena