BiH

Udruženje domaćih proizvođača lijekova FBiH protivi se uvozu stranih lijekova

Autor: Biznis.ba
Udruženje domaćih proizvođača lijekova FBiH protivi se uvozu stranih lijekova
Udruženje domaćih proizvođača lijekova Federacije Bosne i Hercegovine podržava proširenje pozitivne liste lijekova Kantona Sarajevo novim molekulama čija će primjena doprinijeti boljem kvalitetu života pacijenata, ali se protivi da se s uvođenjem novih molekula, lista proširi uvoznim lijekovima, paralelama generičke inozemne industrije.

To nije zakonska obaveza, kako se nekada nastoji prikazati, niti će proširenje sadržaja neograničenim brojem istovrsnih uvoznih lijekova doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti i djelotvornijoj terapiji pacijenata, ističu iz tog udruženja.

"Članom 9. Zakona o lijekovima FBiH predviđena je mogućnost ograničenja broja zaštićenih naziva lijekova koji ispunjavaju propisane uslove, a prema iskustvu u terapijskoj primjeni, sigurnosti u snabdijevanju itd. S ciljem podržavanja razvoja domaće industrije, Zakonom je utvrđeno obavezno uvrštavanje lijekova domaće industrije na kantonalne liste, uz ispunjavanje zakonskih uslova. U zemljama Evropske unije je praksa da se kroz različite vidove podrške daje podsticaj domicilnoj generičkoj industriji. Takva praksa je prepoznata i već dvije godine uspješno implementirana od Vlade Kantona Sarajevo na inicijativu Skupštine Kantona, što je slučaj i u drugim kantonima u FBiH. Pozicioniranje domaće proizvodnje i davanje adekvatnog mjesta na tržištu domaćim proizvodima donosi niz benefita široj društvenoj zajednici, pri tome uvijek stavljajući u prvi plan interes pacijenata i nikada ne dovodeći u pitanje vrhunski kvalitet i djelotvornost generičkih lijekova koje proizvodimo", naglašavaju iz Udruženja.

Isitču da ničim opravdano pogodovanje daljnjem povećanju uvoza lijekova znači još veći izvoz novca iz BiH, a time i niz indirektnih posljedica izvan zdravstvenog sistema.

"U prilog tome govori i činjenica da je i sada odnos potrošnje lijekova sa esencijalne liste u Kantonu Sarajevo domaćih i inozemnih proizvođača 30:70, u korist inozemnih, s tim što je taj omjer značajno nepovoljniji za domaće proizvođače, kada se uzme u obzir FBiH. Tako bi nepotrebnim proširenjem pozitivne liste lijekova u Kantonu Sarajevo paralelama iz uvoza, udio domaćih proizvođača bio još značajnije smanjen. Strane generičke kompanije putem svojih predstavništava posluju isključivo komercijalno, zapošljavaju minimalan broj zaposlenika, dok sav ostvareni prihod povlače u matične zemlje i time doprinose rastu ekonomija tih zemalja", navode iz Udruženja.

Dodaju da, za razliku od njih, domaći proizvođači kontinuirano ulažu u razvoj, investicije i zapošljavanje, uz snažnu društvenu i socijalnu odgovornost te aktivan doprinos izgradnji održivog zdravstvenog sistema. U prilog iznesenim tvrdnjama su i činjenice da su domaći proizvođači sa sjedištem u Kantonu Sarajevo, samo na ime poreza i doprinosa u proteklih pet godina uplatili gotovo 95 miliona KM. Istovremeno je u kapitalne investicije uloženo gotovo 80 miliona KM, što pored dodane vrijednosti kompanijama, sa sobom nosi i otvaranje novih radnih mjesta.

Udruženje domaćih proizvođača lijekova FBiH očekuje da će kantonalno ministarstvo zdravstva, na čelu s ministricom Zilhom Ademaj i Vlada Kantona nastaviti podržavati procese očuvanja radnih mjesta u domaćem proizvodnom sektoru, a posebno za Kanton Sarajevo u strateškoj farmaceutskoj industriji.

"Imajući u vidu aktuelna dešavanja vezana za zakonsku obavezu usklađivanja pozitivne liste lijekova Kantona Sarajevo s Listom esencijalnih lijekova Federacije BiH, Udruženje ističe zahvalnost za podršku Ministarstva zdravstva KS i ministrice Ademaj te Vlade KS domaćim industrijskim/farmaceutskim proizvođačima u proteklom periodu. Zahvaljujući toj podršci, sačuvana su radna mjesta i stvorene pretpostavke za dalji razvoj domaćih kompanija i nova zapošljavanja. Kanton Sarajevo je farmaceutsku industriju prepoznao i proglasio strateškom industrijskom granom čime je iskazano opredjeljenje za dugoročnu podršku domaćem proizvodnom sektoru", stoji u saopćenju.

Biznis.ba / FENA