BiH

Udruženje stečajnih upravnika u BiH: Potrebna bolja suradnja s više subjekata

Autor: Biznis.ba
Udruženje stečajnih upravnika u BiH: Potrebna bolja suradnja s više subjekata

Na skupštini Udruženja stečajnih upravnika u Bosni i Hercegovini (USUBIH), na kojoj je razgovarano o načinima poboljšanja organizacije i efikasnosti rada Udruženja te bržeg rješavanja ključnih pitanja unapređenja i zaštite djelatnosti stečajnog upravnika, zaključeno je da treba uspostaviti bolju suradnju s više institucija i navladinih asocijacija, saopćeno je iz tog udruženja.

Kako je navedeno, bolja suradnja potrebna je s resornim ministarstvima na državnom i entitetskim nivoima u sektorima pravde, finansija i privrede, zatim s Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, Vanjskotrgovinskom komorom BiH te brojnim nevladinim organizacijama i stručnim udruženjima, a posebno s udruženjima poslodavaca.

Potreban je aktivniji i odgovorniji angažman svih članova i organa Udruženja, zaključila je također Skupština.

- S obzirom na zakonsku, specifičnu i delikatnu poziciju stečajnog upravnika u provođenju stečajnog postupka, Udruženje i njegovi organi moraju u narednom periodu dati puni doprinos u reformskim procesima koji se provode u našem društvu, a posebno u području unapređenja stečajne legislative i stečajne prakse u BiH, kao i privrednog razvoja BiH - ističu iz tog udruženja.

Skupština Udruženja stečajnih upravnika u BiH je na sjednici izabrala i nove članove u organe Društva, Upravni odbor, Nadzorni odbor i Sud časti. U Upravni odbor izabrani su stečajni upravnici: Behrija Huseinbegović, Zijad Fazlagić, Muhamed Mahmutović, Krešimir Filipović i Samir Ćatović, a za predsjednika Upravnog odbora imenovan Zijad Fazlagić.

Za predsjednika Nadzornog odbora imenovan je Jusuf Obradović, dok je predsjednik Suda časti Abdulaziz Mahmutović.

U cilju poboljšanja organizacije i načina rada Udruženja te bržeg rješavanja aktuelnih pitanja, Skupština je zadužila novoizabrani upravni odbor da u roku od 60 dana izradi nacrt novog statuta Udruženja i pripremi prijedlog srednjoročnog plana rada Udruženja za period 2019-2022. godina.

Biznis.ba / FENA