BiH

Udruženje za zaštitu deviznih štediša traži sigurnost za štediše iz FBiH

Autor: Biznis.ba
Udruženje za zaštitu deviznih štediša traži sigurnost za štediše iz FBiH

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini poziva nadležne institucije da spriječe potpisivanje bilo kakvih zaključaka sa Srbijom te da hitno preuzmu sve potrebne mjere kako bi zaštitili imovinu štediša u srbijanskim bankama i osigurali zaštitu štediša iz Federacije BiH koji su bili pripadnici Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća odbrane.

Predsjednica Upravnog odbora tog udruženja Amila Omersoftić danas je na pres-konferenciji pozvala ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka da hitno obavijesti Ured Vijeća Evrope u Sarajevu o nedopuštenom uplitanju Ureda za izvršavanje presuda Evropskog suda Vijeća Evrope i sigurnost štediša iz FBiH te da o tome hitno obavijesti Komitet ministara Vijeća Evrope.

Također je naglasila da Crnadak treba zatražiti od Vijeća Evrope da iz postupka isključi Katarinu Nedeljković u nadgledanju presude Ališić v.a.v. Srbija, jer kao državljanka Srbije ne može obavljati poslove monitoringa te presude.

- Ukoliko Vijeće Evrope ne stane u zaštitu štediša iz FBiH, čija su prava priznata presudom Ališić, ali ih osporavaju Slovenija i Srbija, organizirat ćemo proteste hiljade štediša pred Uredom Vijeća Evrope u Sarajevu - poručila je Omersoftić.

Istakla je da oko 7.000 bh. štediša od Slovenije traži oko 20 miliona eura bez kamata, a od Srbije, više od 6.000 štediša traži 15 miliona eura bez kamata.

( FENA)