BiH

UIO: Akcize uvećale prihode, ukupna naplata veća za 494 miliona KM

Autor: Biznis.ba
UIO: Akcize uvećale prihode, ukupna naplata veća za 494 miliona KM
Izmjene Zakona o akcizama donijele su za 4,6 posto veći rast prihoda od indirektnih poreza – naveli su iz Odjeljenja za makroekonomsku analizuju Uprave za indirektno oporezivanje u Bosni i Hercegovini (UIOBiH).

U 2018. naplaćen je rekordni iznos prihoda od indirektnih poreza od osnivanja UIO, a stopa rasta je dosegnula čak 8,6 posto.

- Ovo je bilo i očekivano imajući u vidu izmjene Zakona o akcizama. Da bi se u svrhu analize osigurala uporedivost naplate prihoda od indirektnih poreza u 2018. sa naplatom u 2017. potrebno je u cijelosti isključiti naplatu namjenske putarine, s obzirom na činjenicu da se skoro svi efekti izmjena Zakona o akcizama (u primjeni od 1. februara 2018.) odnose na namjensku putarinu - navodi se u najnovijem biletenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu.

Nakon što se isključi naplata namjenske putarine iz iznosa ukupno naplaćenih indirektnih poreza u 2017. i 2018. rast sredstava za raspodjelu u 2018. iznosi 4,7 posto.

Budući da efekti izmjena Zakona o akcizama uključuju i iznos PDV-a, koji je naplaćen na dodatnu namjensku putarinu, isključivanjem tog efekta stopa rasta sredstava za raspodjelu iznosi četiri posto, pojasnili su iz Odjeljenja UIO za makroekonomsku analizu

Prošle goidne naplaćeno je 552,6 miliona KM bruto prihoda od indirektnih poreza više nego u 2017., dok je povrat PDV-a iznosio 57,7 miliona KM više nego 2017.

U konačnici, neto naplata je bila veća za 494,8 miliona KM, odnosno za 8,6 posto.

Biznis.ba / FENA