BiH

UIO BiH nije usvojio odluku o raspodjeli prihoda od putarine

Autor: Biznis.ba
UIO BiH nije usvojio odluku o raspodjeli prihoda od putarine

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH održao je danas u Sarajevu petu redovnu sjednicu na kojoj nisu usvojene odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine u ukupnom iznosu oko 218 miliona konvertibilnih maraka.

Kako su naveli iz UIO BiH, protiv usvajanja ovih odluka glasao je Toni Kraljević, ministar finansija Federacije BiH koji je naglasio da je neophodno sačekati izradu metodologije o konačnoj raspodjeli prihoda od putarine.

"Prema predloženim odlukama raspodjela ukupno 217.962.162, 60 KM trebalo je da izvrši Uprava za indirektno oporezivanje prema procentima iz Odluke o privremenoj raspodjeli prihoda od putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva, tako da bi Federaciji BiH pripalo 128.597.675,93 KM, Republici Srpskoj 85.005.243,41 KM i Brčko Distriktu 4. 359.243,25 KM", rekli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Dodali su da je na današnjoj sjednici prestao i mandat predsjedavajućeg UO UIO Zorana Tegeltije koji više ne obavlja dužnost ministra finansija i trezora BiH, prenose nezavisne.

(Biznis.ba)