BiH

UIO oduzela 220 jagnjadi, uvoznik iz Posušja carini prijavio ovce

Autor: Biznis.ba
UIO oduzela 220 jagnjadi, uvoznik iz Posušja carini prijavio ovce

Zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, ista je smješetna kod uvoznika do okončanja postupka...

Carinski službenici u carinskoj ispostavi Gradiška otkrili su prekršaj i privremeno oduzeli 220 komada jagnjadi čija se ukupna vrijednost sa uvoznim dažbinama procjenjuje na 35.633 KM.

Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje III klase. Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnjavanje ušnih markica životinja.

Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje III klase i 220 komada jagnjadi. Krivo deklarišući robu pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih dažbina.

Naime, prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza jagnjadi, pored PDV-a, plaća i carina 10%, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg. Tako je ukupna vrijednost jagnjadi procijenjna na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne dažbine odnosi 9.902 KM.

Jagnjad je privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, ista je smještena kod uvoznika do okončnja postupka i prodaje životinja.

(Biznis.ba))