KS

Uk i Šteta na Green Mobility Summitu: Radimo na projektu tramvajske mreže do Dobrinje i aerodroma

Autor: Biznis.ba
Uk i Šteta na Green Mobility Summitu: Radimo na projektu tramvajske mreže do Dobrinje i aerodroma
Foto: Facebook / Vlada KS

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta obratili su se danas na Green Mobility Summitu, događaju u Sarajevu koji je okupio stručnjake koji će danas i sutra predstaviti najnovija saznanja iskustva i tehnologije za poticanje održivog i ekološki podobnog transporta i infrastrukture.

„Sarajevo je primjer napretka i realizacije projekata zelene tranzicije“, poručio je danas premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, obraćajući se novinarima uoči početka Green Mobility Summita.

Premijer Uk, koji je uz ministra saobraćaja KS Adnan Šteta na otvaranju događaja pozdravio učesnike, podsjetio je kako je Sarajevo jedan gradova koji su dio Misije Net Zero Cities, odnosno jedan od gradova koji teže da budu karbon neutralni do 2030. godine.

„To nam pruža priliku da budemo partneri sa različitim međunarodnim organizacijama posredstvom Delegacije EU u BiH, koja će nam pomoći da kreiramo akcioni plan, a potom i da finansiramo projekte. Vlada KS radi i na smanjenju emisije zagađenog zraka u KS-u i to ulaganjem u javni gradski prijevoz. Završavamo ozbiljan investicijski poduhvat u javni gradski prijevoz. To je jedan segment koji će reducirati zagađenost zraka u KS-u“, izjavio je, između ostalog, premijer Uk, navodeći napore za smanjenje zagađenja.

Premijer Uk i ministar Šteta na Green Mobility Summitu: Radimo na projektu tramvajske mreže do Dobrinje i...

Posted by Vlada Kantona Sarajevo on Thursday, June 6, 2024

Da je Sarajevo pozitivan primjer u regiji da se projekti zelene budućnosti realiziraju, potvrdio je i ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

„Urbana mobilnost, zelene politike, ekološki prijevoz su bitni za svako društvo i državu. Mi intenzivno radimo na tome. Već vidimo velike promjene: rekonstruisanu prugu, gradnju pruge za Hrasnicu, gradnju trolebuske mreže za Vogošću, kupljene nove tramvaje i trolebuse, voz smo integrisali u javni prevoz... Kupit ćemo i dodatne tramvaje i trolebuse, radimo i projekt tramvajske mreže do Dobrinje, do aerodroma, prvi put kupit ćemo i električne autobuse,...“, naveo je, između ostalog, ministar Šteta.

Najavio je i rekonstrukciju i modernizaciju tramvajskog i trolebuskog depoa.

Kako je zaključio, cilj je da do 2023. godine, a vjeruje da će se to desiti i ranije, do 2028. godine, 85 posto stanovništva KS na raspolaganju ima ekološki javni prevoz na dohvat ruke – tramvaje, trolebuse, električni autobus i voz.