radovi u punom kapacitetu

Uk, Šteta i Muzur obišli radove na izgradnji pruge od Ilidže do Hrasnice

Autor: Biznis.ba

Radove na izgradnji kapitalnog projekta, pruge do Hrasnice, danas su sa ministrom saobraćaja Adnanom Štetom obišli premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Izgradnjom pruge od Ilidže do Hrasnice dobit će se novih 12,9 kilometara pruge, dvije nove okretnice na Ilidži i u Hrasnici, te 20 novih tramvajskih stanica.

Šteta je sa inženjerima Ministarstva saobraćaja koji su uključeni u projekt izgradnje tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice upoznao premijera i načelnika s trenutnim radovima, te kazao da se različite vrste radova izvode na prvoj i drugoj dionici, u ukupnoj dužini od 3,8 kilometara.

Na prvoj dionici pruge, u dužini od 1,8 kilometar završeni su radovi na iskopu, ugrađen je geotekstil i postavljen prvi tamponski sloj, a na drugoj dionici su počeli radovi na uklanjanju humusa i iskopu, prenosi Fena. 

Premijer Uk je ukazao na važnost ulaganja u infrastrukturu za kvalitetniji život građana.

- Spajanjem Hrasnice s Ilidžom, odnosno s ostatkom Kantona Sarajevo, tramvajska pruga podići će kvalitet života svim građanima ovog dijela grada i otvoriti perspektivu dodatnog naseljavanja ovog jako lijepog prostora - rekao je Uk.

Po riječima načelnika Muzura, za tu lokalnu zajednicu i njene stanovnike projekt ima višestruke benefite.

- Osim što će unaprijediti sigurnosnu situaciju i saobraćajnu infrastrukturu, kao i kvalitet života naših građana, osigurat će glavni preduslov za projekt izgradnje vertikalnog transporta preko olimpijske planine Igman - kazao je Muzur.

Očekivanja su, ukoliko sve bude prema planovima, da tramvajska pruga bude izgrađena tokom ljeta 2025. godine, saopćila je Služba za protokol i press KS.