BiH

Ukupan promet trgovine na malo u avgustu veći za 3,1 odsto

Autor: Biznis.ba
Ukupan promet trgovine na malo u avgustu veći za 3,1 odsto

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u avgustu, posmatran u tekućim cijenama, zabilježio je rast od 3,1 odsto u odnosu na juli.

Rast prometa od 3,5 odsto zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima - hranom, pićem i duhanskim proizvodima, a u trgovini neprehrambenim proizvodima taj rast je iznosio 1,6 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u avgustu ostvario je rast od 2,5 odsto u odnosu na juli.

Rast prometa od 0,6 odsto zabilježen je u trgovini neprehrambenim proizvodima, a u trgovini prehrambenim proizvodima rast prometa u iznosu od 3,6 odsto.

U odnosu na baznu 2015. godinu, ukupni indeks prometa trgovine na malo u BiH u avgustu ostvario je nominalni rast od 25,3 odsto, dok je realni rast iznosio 24,9 odsto.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u avgustu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvario je rast od 13,3 odsto.

Promet prehrambenim proizvodima ostvario je rast od 10,2 odsto, a promet neprehrambenim proizvodima rast od pet odsto, prenosi Srna.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo u avgustu ostvario je rast od 9,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Promet prehrambenim proizvodima u avgustu ostvario je rast od 8,8 odsto, a promet neprehrambenim proizvodima rast od 6,3 odsto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

U odnosu na baznu 2015. godinu, realni indeks prometa prehrambenim proizvodima u avgustu zabilježio je rast od 23,4 odsto, promet neprehrambenim proizvodima rast od 26,7 odsto, a promet od trgovine na malo motornim gorivima ostvario je rast od 23,5 odsto.

Biznis.ba