BiH

Uloga i izazovi centralnih banaka u procesu eurointegracija

Autor: Biznis.ba
Uloga i izazovi centralnih banaka u procesu eurointegracija

Jedan od ključnih izazova za Bosnu i Hercegovinu na putu ka članstvu u Evropskoj uniji jeste da održi monetarnu stabilnost koja je postignuta u proteklim godinama putem aranžmana valutnog odbora - istaknuto je danas u Centralnoj banci BiH tokom brifingu o ulozi i izazovima za centralne banke u pristupu Evropskoj uniji i euru.

Centralna banka BiH ugostila je predavače, konsultante Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Marka Škreba i Velimira Šonje.

Šonje je govorio o politikama kursa, vezi između otvorenosti ekonomija i kursa, te mogućnostima i ograničenjima monetarne politike zavisno od odabira politike kursa sa naglaskom na valutne odbore.

Odgovarajući na pitanja novinara Šonje je kazao da se neke od prednosti valutnog odbora odnose na transparentnost, jasnoću i finansijsku stabilnost.

- Potencijalne štete od prelaska na neke druge varijante mnogo su veće od koristi koja već postoji – ocijenio je Šonje.

Guverner CBBiH Senad Softić je također prokomentirao da model valutnog odbora i dalje predstavlja najprikladnije rješenje za BiH, kao i da su od uvođenja valutnog odbora bilježe pozitivna kretanja svih bitnih makroekonomskih i indikatora koji se odnose na bankarski sektor u BiH, a koji je dovoljno kapitaliziran i likvidan.

CBBiH će, kako je istaknuto, imati značajnu ulogu u procesu pristupanja EU i nastoji prilagoditi svoju organizaciju kako bi odgovorila svim izazovima.

Škreb je u svom izlaganju posebnu pažnju posvetio razvoju centralnog bankarstva, promjeni uloge i ciljeva centralnih banaka nakon globalne krize 2008. godine, te budućim izazovima za centralne banke, posebno u regiji.

Biznis.ba / FENA