BiH

UPFBiH: Ograničenje cijena električne energije za privredu je poticaj privrednicima u FBiH

Autor: Biznis.ba
UPFBiH: Ograničenje cijena električne energije za privredu je poticaj privrednicima u FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine pozdravlja Odluku Vlade FBiH kojom se u 2023. godini ograničava povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom za privredna društva do 20 posto maksimalno u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu se to odnosi za ugovore sa godišnjim trajanjem ili duže.

UPFBiH je prethodnih dana iniciralo blagovremeno donošenje ove odluke u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u Federaciji BiH, kako bi se za narednu godinu utvrdilo, odnosno, ograničilo povećanje cijene električne energije za privredna društva, te do kraja godine sklopili ugovori o snabdijevanju električnom energijom čija bi primjena počela 1. januara 2023. godine.

Donošenjem ove odluke Vlada FBiH je omogućila da bh. privredna društva ostvare određenu konkurentsku prednost kada je u pitanju plasman njihovih proizvoda kako na domaće, tako i na inozemna tržišta, jer električna energija predstavlja jednu od najznačajnijih ulaznih komponenti u proizvodnji i poslovanju generalno.

Ograničenje cijene električne energije za privredna društva do 20 posto ujedno znači i poticaj zadržavanju postojećih i kreiranju novih radnih mjesta, ulaganja u nove pogone i tehnologije, povećanje izvoza, punjenje budžetskih i vanbudžetskih fondova.

Ovom odlukom je, s druge strane, osigurana stabilnost elektroenergetskog sektora u FBiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, koje uz redovno snabdijevanje domaćih potrošača može nastaviti izvoziti električnu energiju i na taj način osiguravati profit za kompaniju - saopćeno je iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Biznis.ba / FENA