BiH

UPFBiH - Podrška inicijativi za povrat uplaćenih sredstava za carine

Autor: Biznis.ba
UPFBiH - Podrška inicijativi za povrat uplaćenih sredstava za carine

Udruženje poslodavaca FBiH (UPFBiH) u dopisu upućenom Vijeću ministara BiH i Upravi za indirektno oporezivanje BiH podržalo je inicijativu Privredne komore FBiH za povrat uplaćenih sredstava na ime carine za uvoz mašina i opreme za proizvodnju.

Kako navode poslodavci, zbog neblagovremenog donošenja podzakonskih akata Zakona o carinskoj politici BiH, odnosno Odluke o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina, privrednici, iako je predviđeno Zakonom, nisu bili oslobođeni plaćanja uvoznih dadžbina.

- Udruženje poslodavaca FBiH podržava inicijativu Privredne komore FBiH u kojoj se traži pronalaženje modusa za rješavanje problema nastalog zbog kašnjenja donošenja provedbenog propisa. Članom 276. Zakona o Carinskoj politici Bosne i Hercegovine utvrđeno je da se propis iz člana 208. navedenog zakona donosi u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu, odnosno 29. januara 2016. godine. Međutim, odluka nije donesena nakon šest mjeseci, već nakon više od dvije godine od stupanja na snagu Zakona - navodi se u dopisu.

Zbog ovog propusta učinjena je šteta privrednim subjektima, te je poslovna zajednica BiH u višemilionskom gubitku, a radi se o sredstvima koja su mogla biti investirana u proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje, navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Smatraju da je inicijativa vrijedna pažnje nadležnih organa, te zahtjevaju da se iznađe rješenje za obeštećenje privrednika, odnosno da se kompanijama izvrši povrat uplaćenih sredstava na ime carina za navedeni period.

Biznis.ba / FENA