BiH

Upravljanje ljudskim resursima bitan segment za poslovanje u Evropskoj uniji

Autor: Biznis.ba
Upravljanje ljudskim resursima bitan segment za poslovanje u Evropskoj uniji

 Na radionici o temi „Evropski recept za razvoj vaše kompanije“ koju je danas organizovala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) predstavljeni su načini bolje organizacije kompanija, kao proces pripreme za ulazak u  Evropsku uniju.

Potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić je rekao da je Komora organizovala mnogo seminara za edukaciju privrednika o  zelenoj ekonomiji, čiji će se postulati morati primjenjivati po standardima Evropske unije.

- Osim neminovnih promjena u načinu proizvodnje i pružanja usluga, jedan od EU standarda je upravo menadžment ljudskih resursa te ćemo, radi brže prilagodbe bh. kompanija, intenzivirati edukacije i u ovoj oblasti - dodao je Egrlić.

Posebno je naglašena  važnost odabira saradnika i formiranja timova te njihovog motiviranja radi postizanja maksimalnih rezultata.

Direktor Elite Academy Balkans Miša Pavičević je naveo da su najvažniji kapital u svakoj kompaniji ljudi, te da je važno kako odabrati saradnike, napraviti vrhunski tim, kako ih motivirati, voditi, zadržati i učiniti lojalnim, da kompaniju shvate kao svoju.

- Cilj današnje radionice je vlasnicima i direktorima kompanija u BiH predstaviti  najvažnije segmente u pripremi kompanija za evropski put, a to su podizanje standarda produktivnosti, poboljšanje organizacije, efikasnosti i motivacije zaposlenih - dodao je Pavičević.

Radionica je okupila direktore i vlasnike bh. kompanija, a o tim temama, osim Pavičevića, govorili su i direktor Magsistema iz Beograda Milan Milinković, direktor International Creativity Company iz Tuzle Jasmin Hasančević te menadžer razvoja poslovanja  ASA bolnice Sarajevo Mladen Komarica, saopćeno je iz VTKBiH.

(Biznis.ba)