VTK BIH

Upućen važan poziv vozačima međunarodnog cestovnog prevoza roba i putnika

Autor: Biznis.ba
Upućen važan poziv vozačima međunarodnog cestovnog prevoza roba i putnika
Foto: VTK

Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, kao nositelj Konzorcija, poziva vozače na programe početnog i periodičnog stručnog osposobljavanja vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu tereta/roba i putnika, koji će se održati u Sarajevu u sljedećim terminima:

• 7. mart (četvrtak)
• 8. mart (petak)
• 9. mart (subota)
• 14. mart (četvrtak)
• 15. mart (petak)
• 16. mart (subota)

VTK/STK BiH, kao nositelj Konzorcija, poslove stručnog osposobljavanja vozača i upravitelja prijevoza obavlja na osnovu Ugovora o obavljanju poslova stručnog osposobljavanja upravitelja prijevoza i vozača u međunarodnom drumskom prevozu, broj: 11-13-1-1765-25/22 od 15.3.2023. godine, potpisanog između Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Konzorcija. Obuka se realizira u skladu sa nastavnim planovima i programima početnog i periodičnog stručnog osposobljavanja koji čine tematske jedinice određene Pravilnikom o uvjetima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača (“Službeni glasnik BiH”, broj: 77/14, 65/18).

Kandidati koji pohađaju program početnog stručnog osposobljavanja imaju obavezu polagati pismeni ispit. Potvrda o početnoj stručnoj osposobljenosti vozača izdaje se nakon uspješno položenog pismenog ispita i nije prenosiva na drugo lice.

Kandidatima koji pohađaju program periodičnog stručnog osposobljavanja izdaje se potvrda o stručnoj osposobljenosti nakon odslušane nastave.

Posjedovanje Potvrde o stručnoj osposobljenosti vozača jedan je od uvjeta za stjecanje kvalifikacijske kartice vozača.

Na osnovu Člana 34. Pravilnika o uvjetima za izdavanje licence i kvalifikacijske kartice vozača (“Službeni glasnik BiH”, broj: 77/14, 65/18), obaveze stjecanja početne stručne osposobljenosti vozača i polaganja ispita oslobođeni su vozači koji posjedujuju:
• vozačku dozvolu kategorija D1, D1+E, D ili D+E ili vozačku dozvolu koja se priznaje kao identična, izdatu najkasnije do 10. septembra 2008. godine;
• vozačku dozvolu kategorija C1, C1+E, C ili C+E ili vozačku dozvolu koja se priznaje kao identična, izdatu najkasnije do 10. septembra 2009. godine.

Prijava učešća na programe početnog i periodičnog stručnog osposobljavanja vozača vrši se:

• dostavljanjem popunjene prijave i prateće dokumentacije (navedeno u prijavi) na e-mail adresu edukacija@komorabih.ba
• uplatom kotizacije u iznosu od 345,00 KM + PDV za početno, odnosno 194,00 KM + PDV za periodično stručno osposobljavanje

Cijena je određena Cjenovnikom stručnog osposobljavanja i ispita upravitelja prijevoza i vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu, koji je donijelo Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine (“Službeni glasnik BiH”, broj 8/12).

Nakon izvršene prijave kandidate će kontaktirati voditelj škole ispred Konzorcija, sa informacijom o tačnoj lokaciji održavanja stručnog osposobljavanja i načinu uplate kotizacije.

Za više informacija o programima stručnog osposobljavanja vozača u međunarodnom cestovnom prijevozu, zainteresirani kandidati mogu poslati upit na e-mail adresu edukacija@komorabih.ba ili pozvati broj telefona 033/566-204 i 033/566-200.