BiH

Uredba o najnižoj plaći u FBiH trebala bi zaživjeti iduće godine

Autor: Biznis.ba
Uredba o najnižoj plaći u FBiH trebala bi zaživjeti iduće godine

Na tematskoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje FBiH održanoj u četvrtak u Mostaru načelno je dogovoreno da Vlada FBiH utvrdi uredbu o visini najniže plaće u FBiH u narednih petnaest dana, kako bi na sjednici 2. prosinca socijalni partneri dali svoje prijedloge.

Predsjednik udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao je nakon sjednice kako su oni već potpisali pet granskih ugovora gdje su povećali minimalne plaće za 25 posto.

-  Danas smo načelno dogovorili da će federalna Vlada pripremiti uredbu gdje bi se definirala plaća po postojećem zakonskom rješenju ali i po budućem rješenju koje je dosta izvjesno, te uredbu ponovno uputiti Ekonomsko-socijalnom vijeću koje bi dalo svoje prijedloge i sugestije - objasnio je Smailbegović, napominjući kako je ipak na Vladi konačna odluka te da bi uredba, po njegovom mišljenju, trebala zaživjeti sljedeće godine.

Po njegovim riječima, poslodavci zagovaraju opciju da se minimalne plaće definiraju prema branšama, odnosno da se plaća razlikuje u metalnoj industriji, tj. trgovini.

Predstavnik izaslanstva sindikata u ESV-u Mevludin Bektić ponovio je kako je njihov prijedlog da najniža plaća u FBiH bude 70 posto od sadašnje prosječne plaće u FBiH.

- Trenutno ne želimo da najniža plaća bude 406 maraka u Federaciji. Mi ostajemo pri tome da najniža plaća bude 70 posto od prosječne plaće, a to je 700 marka neto bez ostalih naknada na plaću - objasnio je Bektić.

Kada je u pitanju zamjena fiskalnih kasa, Smailbegovi smatra kako je to nepotrebno trošenje novca.

- Predloženo je da se organizira okrugli stol i pozovu sve zainteresirane strane i stručnjaci kako bi našli najbolje rješenje u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja fiskalne discipline. Smatramo da je softversko rješenje jedino ispravno, a vi birate uređaj koji vam odgovara. Ministarstvo financija predložilo je drugi model, a to je da se nabave novi fiskalni uređaji koji su suvremeniji i bolji ali će to gospodarstvo koštati oko 75 milijuna maraka, što smatramo nepotrebnim trošenjem novca - kaže Smailbegović.

Pored toga, okrugli stol trebao bi biti organiziran i za pitanje oporezivanja na dohodak od prodaje udjela prema trenutno važećem Zakonu o porezu na dohodak.

Na dnevnom redu sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća bila je i cijena električne energije za gospodarske subjekte o čemu je Vlada na tematskoj sjednici zadužila radnu grupu koja će u narednih sedam dana pripremiti prijedlog.

https://youtu.be/_rnPRgsmVJs

Biznis.ba / FENA