BiH

USAID Diaspora Invest i Grad Tuzla pokreću lokalni investicioni fond za dijasporu

Autor: Biznis.ba

Grad Tuzla je udružila snage sa USAID projektom "Diaspora Invest" kako bi zajednički podstakli ekonomski rast i razvoj lokalne zajednice uz podršku bh. dijaspore. Ova saradnja ima za cilj iskoristiti potencijal dijaspore koja živi u inostranstvu kako bi donijela investicije i dala svoj doprinos prosperitetu Tuzle.

USAID projekt Diaspora Invest donosi veliko iskustvo i resurse u ovu saradnju. Njihova široka mreža i iskustvo u mobilizaciji dijaspore čine ih idealnim partnerom za Tuzlu. Kroz njihovu podršku, razvijamo širi krug aktivnosti kojim ćemo povezati članice i članove tuzlanske dijaspore sa investicionim mogućnostima u gradu, olakšavajući protok kapitala i znanja - kaže pomoćnica gradonačelnika u Službi za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu Alma Halilović.

Od posebnog im je značaja razvoj turističke ponude i umrežavanje turističkih potencijala, uz saradnju s dijasporom. Pored toga, Grad Tuzla će, uz podršku USAID projekta Diaspora Invest, osnovati investicioni fond koji je posebno osmišljen da privuče ulaganja dijaspore.

- Ovaj fond imaće za cilj pružanje finansijskih podsticaja i podršku članovima dijaspore zainteresovanim za ulaganje u Tuzlu, čime se očekuje stimulisanje lokalne ekonomije i stvaranje novih radnih mjesta za zajednicu - ističe Halilović, saopćeno je iz USAID Diaspora Invest projekta.

Saradnja između Grada Tuzla i USAID projekta Diaspora Invest očekuje se da ima bitan uticaj na socio-ekonomsku sliku grada. Kroz iskorištavanje potencijala tuzlanske dijaspore, njihovih vještina, ekspertize i kapitala, ovo partnerstvo ima za cilj da podstakne preduzetništvo, inovacije i održivi razvoj u Tuzli.

- USAID je od 2017. do 2021. godine kroz projekat 'Diaspora Invest' prvenstveno radio sa kompanijama koje su nastale kao rezultat inicijative ili direktne investicije bh. dijaspore. Sa novim aktivnostima na kojima radimo sada, mislim da se ide korak naprijed. Stvaraju se temelji da jedinice lokalne samouprave dugoročno raspolažu mehanizmima koji će ohrabriti investiciji. Uspostava lokalnih fondova ili linija za sufinansiranje investicijskih projekata može postati temelj cijelog procesa i napraviti razliku. Mi smo tu da im pružimo podršku i olakšamo investiranje. Uložimo u ljude, u zajednice, u znanje. Samo tako ćemo napraviti promjenu - poručio je ekspert za dijasporske investicije i jedan od učesnika današnjeg susreta Armin Alijagić.

(Biznis.ba)