BiH

USAID Farma II -Malinari se okupili u Rogatici, prilika za razmjenu informacija

Autor: Biznis.ba
USAID Farma II -Malinari se okupili u Rogatici, prilika za razmjenu informacija

Proizvođači i otkupljivači maline i drugog jagodastog voća iz šire lokalne zajednice danas su u okviru USAID Farma II projekta na sastanku u Rogatici razgovarali o izazovima proizvođača i otkupljivača u proizvodnji i plasmanu, ali i tehnologiji uzgoja.

Također je održana i prezentacija učesnicima o iskustvima i daljim preporukama za efikasniju proizvodnju uz predavača, eksperta iz ove oblasti Aleksandra Leposavića, a kroz diskusiju su učesnici imali priliku govoriti o svim drugim pitanjima i izazovima  proizvodnje i plasmana jagodastog voća.

Iz USAID/Sweden Farma II projekta su istakli da opština Rogatica ima veliki broj proizvođača zainteresovanih za edukacije i druge aktuelnosti u sektoru.

Na skupu je istaknuto da su razmjena iskustava, planiranje proizvodnje i adekvatan plasman maline, uz odgovarajuću primjenu agro-tehničkih mjera, ključne oblasti za koje lokalnim proizvođačima treba edukacija. Zato ovakva okupljanja nude jedinstvene informacije, saopćeno je iz USAID Farma II projekt.

Saradnjom u sektoru jagodastog voća potvrđeno je uspješno partnerstvo Ministarstva poljoprivrede RS-a i USAID/Sweden FARMA II projekta.

Biznis.ba / FENA