BiH

USAID predstavio program obuke u upravljanju i prodaji za start-upe

Autor: Biznis.ba
USAID predstavio program obuke u upravljanju i prodaji za start-upe

U Konjicu je u utorak završena višednevna obuka za predstavnike nekih od vodećih start-upa te rastućih malih i srednjih poduzeća.

Riječ je o aktivnostima koje su dijelom programa tehničke podrške Vlade Sjedinjenih Američkih Država kroz USAID-ov projekt "Diaspora Invest". Obuka je privukla 20 sudionika iz različitih dijelova zemlje, koji dolaze iz kompanija koje surađuju sa bh. dijasporom, priopćeno je iz USAID-a.

"Cilj ovog programa je osnažiti kompanije kroz pružanje novih znanja iz područja strateškog menadžmenta, prodaje i komunikacija. Kroz interakciju s iskusnim predavačima, Mladenom Komaricom i Naidom Pervan, učesnici su imali priliku naučiti kako postaviti viziju razvoja svojih poduzeća, poboljšati poslovne modele, i dostići ciljeve prodaje. Program obuke posebno je naglasio važnost samosvijesti i odgovornosti u prodajnim performansama. Učesnici su kroz različite metode i vježbe radili na poboljšanju angažiranosti, kvaliteti komunikacije, konstruktivnim odnosima i fleksibilnosti u poslu. Autonomija i težnja ka autentičnim rezultatima bili su ključni aspekti radionice", poručili su organizatori.

U okviru obuke obrađeni su specifični segmenti psihološke strukture u prodaji, analize i samoprocjene, tehnike pregovaranja i metode za uspješnu prodaju. Savladane su i strategije za nadvlađivanje strahova vezanih za prodaju, definiranje potreba klijenata, i načini reagiranja na kupčeve argumente. Program je također pokrio važne aspekte prodajnog procesa kao što su postprodaja, pravila prodaje, motivacija, te pitanja i odgovori.

Posebna pažnja posvećena je razumijevanju HR funkcije i njezine važnosti za poslovanje. Sudionici su diskutirali o prednostima razvijenog HR-a, identifikaciji uobičajenih problema u upravljanju ljudskim resursima, i o specifičnim izazovima kroz interaktivne sesije.

Raspravljalo se o HR praksama koje danas mogu napraviti razliku, procesima zapošljavanja, procjene zaposlenika, te upravljanju performansama. Kroz obuku su također pokrivene teme razvoja zaposlenika. Naglasak je stavljen na važnost zadržavanja, uključenosti i motivacije zaposlenika.

Iz USAID-ovog projekta "Diaspora Invest" pozvali su sve zainteresirane kompanije koje imaju poveznicu s bh. dijasporom da se prijave za tehničku podršku i osiguraju svoje mjesto na novim programima obuke planiranim za ovu i narednu godinu.

(Biznis.ba / FENA)