BiH

USAID raspisao poziv za eksperte iz dijaspore: Stručnjaci se vraćaju kući da podrže domaću ekonomiju

Autor: Biznis.ba
USAID raspisao poziv za eksperte iz dijaspore: Stručnjaci se vraćaju kući da podrže domaću ekonomiju

USAID projekt „Diaspora Invest“ je, u saradnji sa lokalnim partnerima, danas raspisao poziv za Roster eksperata/ica iz bh. dijaspore, koji će biti otvoren do 20. juna. Poziv je usmjeren na identificiranje posrednika za izvoz i drugih profesionalaca koji svojom ekspertizom mogu unaprijediti poslovanje domaćih kompanija u BiH. Zainteresovani se mogu prijaviti na linku https://bit.ly/diaspora-experts.

Projekat će kroz svoje aktivnosti finansirati dolazak mentora i posrednika za izvoz u BiH, osigurati im svu potrebnu logističku podršku, te ih povezati sa kompanijama u zemlji koje po svom profilu i potrebama odgovaraju njihovoj ekspertizi.

Angažman eksperata će biti realiziran od jula 2023. do oktobra 2024. godine, u saradnji sa komorama i organizacijama – lokalnim partnerima širom zemlje, što će uključivati javna predavanja za širu publiku i direktne jedan-na-jedan konsultacije sa relevantnim kompanijama.

Kako bi se kvalifikovali za učešće, kandidati moraju biti pripadnici bh. dijaspore i imati dokumentirano iskustvo ili opsežna stručna znanja u oblastima relevantnim za podršku preduzećima.

Realizacija posjeta u Bosni i Hercegovini bi bila prilagođena mogućnostima i preferencijama eksperata iz dijaspore, saopćeno je iz USAID Diaspora Invest Project.

U narednih pet godina očekuje se da će više od 100 kompanija imati koristi od ovih aktivnosti, a iz USAID projekta „Diaspora Invest“ poručuju da će kreirati održiv model koji će u budućnosti moći nastaviti koristiti lokalni partneri – navode iz USAID Diaspora Invest Projekta.

(Biznis.ba / FENA)