BiH

USAID/Savez Sumero - 214.500 KM za deinstitucionalizaciju osoba s poteškoćama

Autor: Biznis.ba
USAID/Savez Sumero - 214.500 KM za deinstitucionalizaciju osoba s poteškoćama

Direktor USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama Jasmin Bešić i direktor Saveza organizacija za podršku osobama s intelektualnim poteškoćama FBiH "Sumero" Haris Haverić danas su potpisali ugovor vrijedan 214.500 KM kojim će pružiti podršku procesu deinstitucionalizacije osoba s poteškoćama u razvoju u Bosni i Hercegovini.

S obzirom na to da USAID snažno podržava deinstucionaliozaciju osoba s poteškoćama u razvoju a koje se nalaze u kolektivnim smještajima, Bešić je kazao da na taj način USAID dodatno podržava da te osobe žive u manjim zajednicama, jer tako imaju veću podršku nego u kolektivnim centrima.

- Ovim ugovorom se proširuje saradnja i u drugim kantonima, gdje ćemo za 100 osoba osigurati da budu u uvjetnijim, za život humanijim prostorima i da budu inkluzivno uključeni, te da nisu na margini društva. Sredstva u iznosu od 214.500 KM će pomoći da tokom dvije godine "Sumero" radi na deinstitucionalizaciji tih osoba – naglasio je Bešić.

Direktor Saveza 'Sumero' Haris Haverić je podsjetio da USAID i Američka ambasada u BiH već deceniju podržavaju "Sumero" i proces deinstitucionalizacije osoba sa intelektualnim poteškoćama.

Kazao je da je u BiH pet institucija u kojima je smješteno više od 2.000 osoba s intelektualnim poteškoćama, te da su uslovi u nekim zavodima veoma loši.

- Ali alternativa sa našim partnerima pruža direktnu, nedvosmislenu podršku za njihov ostanak i opstanak u lokalnim zajednicama – rekao je Haverić.

Dodao je da će se u okviru projekta i u drugim kantonima te općinama širom Republike Srpske raditi edukacija na osnaživanju organizacija, lokalnih zajednica i institucija koje trebaju da pružaju podršku osobama s poteškoćama.

- Također, projekt direktno utiče i na to da država implementira UN Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. Tako da je uloga USAID-a i medija izuzetno važna u naredne dvije godine – zaključio je Haverić.

"Sumero" je kroz program "Stanovanje u zajednici uz podršku" do sada zbrinuo oko 100 osoba s poteškoćama u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Kantonu Sarajevo.

Novim projektom planirano je zbrinjavanje još 100 osoba, a njih oko 2.000 je smješteno u zavode i institucije zatvorenog tipa te su na taj način isključene iz svih društvenih tokova, nemaju pristup osnovnom obrazovanju u konvencionalnim školama i na njihovom intenzivnijem uključivanju ne radi se dovoljno.

Struka rješenje vidi u deinstitucionalizaciji, procesu koji označava povratak osoba iz institucija u njihove lokalne zajednice, posebno organizirane stambene zajednice u kojima živi najviše pet osoba.

U tim zajednicama osobe sa poteškoćama imaju adekvatnu podršku, ali im se kroz programe osnaživanja, edukacije i društvene rehabilitacije vraća i određeni stepen samostalnosti, uključenosti u društvene tokove te pružaju prilike za novi početak.

Biznis.ba / FENA