Uz podršku IDDEEA-e

USK modernizuje administraciju u korist građana i privrede

Autor: Biznis.ba
USK modernizuje administraciju u korist građana i privrede
Foto: IDDEEA

Unsko-sanski kanton pokazuje odlučnost u modernizaciji administrativnih procedura, stavljajući građane i privredu u središte svojih reformi.

Sedam od osam jedinica lokalne samouprave u Kantonu zatražilo je stalni pristup evidencijama putem web servisa koje održava Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH).

Shodno zahtjevima, Agencija je gradovima Bihać, Bosanska Krupa, Cazin i općinama Velika Kladuša, Bužim, Sanski Most i Ključ, odobrila stalni pristup za elektronsku razmjenu podataka putem web servisa IDDEEA-e radi obavljanja zakonom definisanih nadležnosti ovih organa, čime su se stvorile pretpostavke za pojednostavljenje administrativnih procedura.

Ova aktivnost dodatno pokazuje spremnost lokalnih vlasti na području Unsko-sanskog kantona da podrže privredu i građane, te stvore povoljniji ambijent za poslovanje.

Korištenje web servisa IDDEEA-e daje mogućnost da u postupcima koje se vode pred ovim organima, ovlaštena lica po službenoj dužnosti pribavljaju određene podatke, eliminirajući potrebu za dostavljanjem tzv. CIPS prijava i ostalih podataka iz službenih evidencija od strane građana. Time se, također, ispunjavaju neki od UN-ovih ciljeva održivog razvoja (SDG) koji se odnose na snažne institucije i partnerstvo za postizanje ciljeva i doprinosi usklađivanju sa EU Digitalnom strategijom kada je u pitanju razmjena podataka i interoperabilnost, čime Unsko-sanski kanton potvrđuje svoju opredijeljenost ka modernizaciji i integraciji u šire evropske tokove.

Ovo će uveliko olakšati i ubrzati administrativne postupke, smanjiti troškove organima i građanima, kao i doprinijeti povećanju efikasnosti postupaka koji se vode pred organima uprave.