BiH

Uskoro novi zakon o notarskoj službi u FBiH

Autor: Biznis.ba
Uskoro novi zakon o notarskoj službi u FBiH
Foto: FENA

Federalni ministar pravde Vedran Škobić održao je radni sastanak s rukovodstvom Notarske komore Federacije Bosne i Hercegovine na kojem je razmatran tekst novog Zakona o notarskoj službi FBiH koji će se uskoro naći u parlamentarnoj proceduri.

Naime, nakon što je Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio presude broj: U-15/10 od 02.12.2015. godine i U-22/16 od 06.03.2019. godine kojima je utvrdio da određene odredbe Zakona o notarima, a posljedično i drugih pet zakona, koje se odnose na vrstu pravnih poslova koje obavljaju notari, broj notara i dostupnost notarske službe, nisu u skladu s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u prethodnom razdoblju u nekoliko navrata u parlamentarnu proceduru upućivala ograničene izmjene i dopune Zakona o notarima s ciljem implementacije navedenih presuda.

Obzirom na značajan protek vremena, činjenicu da izmjene i dopune Zakona o notarima nikada nisu usvojene u parlamentarnoj proceduri, kao i činjenicu da je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine tijekom 2022. godine donio pravno shvaćanje kojim je navedena problematika dodatno usložnjena, pristupilo se izradi potpuno novog zakonskog okvira kojim će se regulirati notarska djelatnost u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na radnom sastanku su razmatrane i usuglašene pojedine odredbe novog radnog teksta Zakona o notarskoj službi Federacije Bosne i Hercegovine te je izraženo zadovoljstvo obzirom da je obavljen složen i obiman posao na izradi novog teksta zakona koji ima za cilj implementaciju presuda Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, te unapređenje rada notarske službe s ciljem njena očuvanja i dostupnosti usluge svim građanima Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva pravde.