BiH

Uspjeh i kvalitet "Igmana" svjetski priznati: Ovo što rade, rade najbolje!

Autor: Biznis.ba
"Globalno tržište vojne industrije - trendovi i analize", naziv je međunarodnog panela koji je danas održan u okviru svečanog obilježavanja 70. godišnjice privrednog uspjeha kompanije za proizvodnju oružja i streljiva "Igman" d.d. iz Konjica.

Na panelu, upriličenom u Hotelu "Garden City" u Konjicu, učestvovali su premijer FBiH Fadil Novalić, direktor "Igmana" Đahid Muratbegović, kao i poslovni partneri iz Amerike, Azije i Evrope.

Direktor Igmana Muratbegović se zahvalio u svom obraćanju federalnom premijeru Novaliću na pomoći i saradnji, te je poručio kako će ova kompanija i u narednom periodu raditi na kvalitetu svojih proizvoda.

"Znamo šta ćemo raditi u ovom dijelu gdje imamo pokrivene sve želje istočnog i zapadnog tržišta. Otvaraju se mnoge stvari, pratimo svjetske trendove, danas o ekologiji svako priča. Prema tome, znamo da olovo u osnovnom zrnu je nešto što će vrlo brzo biti predmet da se ostrani, jer mora se nešto drugo raditi, ali isto tako prvi put smo prošle i pretprošle sedmice dobili zahtjev da naša municija ne dolazi u obzir, jer više nije u modi ono što se vidi i prati u mraku, da kažem gdje putuje. Sada se to može gledati samo sa posebnim naočarama. Imamo jedan zahtjev koji je upravo došao kod nas, da radimo i veće kalibre koje ne radimo. Govorimo od 14, 5, 20 i 23. Mislim da ovo što radimo u Konjicu, ne treba se niko ljutiti, radimo najbolje", kazao je Muratbegović.

On je dodao kako su u firmi ponosni što rade svoj posao i imaju svoj red.

"Nama je raditi, kvalitet je na prvom mjestu. Naslijedili smo nešto sto je postojalo devedesetih godina i prije toga, i pokušavamo pratiti svjetske trendove. Volio bih da imam konkurenciju u ovoj branši, da se takmičimo s nekim u ovoj državi, ali mi se takmičimo sami sa sobom", istakao je prvi čovjek konjičkog Igmana.

Muratbegović je istakao da je prihod prošle godine bio 143 miliona eura.

Premijer FBiH Fadil Novalić čestitao je kompaniji i menadžmentu "Igmana" na velikim poslovnim uspjesima, jer, kako je kazao, 70 godina je zaista dug životni vijek.

"Sve je to pitanje menadžmenta i liderstva. Direktor Muratbegović izvrsno radi i vodi ovu kompaniju, što se može vidjeti i po rezultatima. To nije slučaj sa svim kompanijama u namjenskoj industriji", kazao je Novalić.

Na panelu je poručeno kako će Vlada FBiH nastaviti podržavati konjičku kompaniju.

Vlasnik kompanije Global Ordnance LLC Sarasota Marc Morales pohvalio je saradnju s Igmanom kazavši da je kvalitet Igmanovih proizvoda na visokom nivou.

"Na osnovu 15 godina saradnje s Igmanom mogu kazati da se vaša kompanija veoma dobro razvila u pogledu proizvodnje i marketinga. Premijer Novalić je spomenuo investicije, da se puno investira u resurse i ljude i mi to kao klijenti primjećujemo kroz našu saradnju. Igman ima neprevaziđenu sposobnost da odgovori na striktne zahtjeve koje SAD postavljaju u smislu proizvoda", poručio je Morales.

Vlasnik vojne kompanije „ MF 300“ Tarik Ezzat je kazao da je njegova kompanija prezadovoljna saradnjom s Igmanom, dok je vlasnik firme EMCO Emilian Gebrev istakao da nijedna druga fabrika u svijetu ne radi tako kvalitetan posoa kao Igman.

"Najveći uspjeh kompanije je što uposlenici rade kao "švicarski sat". Smjena generacija i napredak tehnologija su na veoma dobar način integrisani u obavljanje ove djelatnosti", poručio je on.

Direktor Muratbegović je kazao na konferenciji za medije kako je firma zbog ratnih dešavanja izgubila kupce, pretrpjela mnoge gubitke, ali se uspjela dići i nastaviti ostvarivati uspjehe kakve je imala prije rata. On je zahvalio premijeru Novaliću na pomoći u pokretanju novih pogona u kojima danas radi oko 1.200 radnika, te da će u narednim danima biti novih zapošljavanja, jer je konkurs u toku.

"Tržišta su američka, što je veliko priznanje za našu kompaniju, jer se radi o vodećoj zemlji NATO-a", kazao je Muratbegović.

Premijer Novalić je istakao kako je rijetko da na Balkanu nešto traje po 70 godina, pa čak i države koje imaju kraći rok trajanja.

"Vlada FBiH je odlučna da nastavi podupirati fabrike namjenske industrije, koje svojim uspjesima pokazuju da je moguće da dobro funkcioniše i kompanija u državnom vlasništvu. Pred nama su još neke velike investicije. U atmosferi smo da su velike fabrike propale, dok ova kompanija danas proizvodi dvostruko više nego u svojim najboljim danima. Potrebno je unaprijediti pogone, potrebna nam je i nova generacija mladih inžinjera, što radimo", kazao je Novalić.

On je istakao kako je fabrika oružja i određeni signal neprijateljima da je država sigurna, jer je poznato kako države sa svojim fabrikama oružja imaju veću sigurnost.

Muratbegović je istakao kako je on samo jedan među jednakim u cijeloj firmi, te da između njega i čistačice u firmi nema razlike osim u plati, a to je recept uspjeha kompanije.

Federalni premijer je kazao kako Igman proizvodi kvalitetne proizvode i zbog toga i ima potražnje za našim proizvodima.

Biznis.ba / Vijesti.ba