BiH

Uspješna godina za Općinu Centar: 114 realizovanih projekata

Autor: Biznis.ba
Od 118 planiranih projekata Općina Centar Sarajevo u proteklom trogodišnjem periodu realizovala je njih 114.

Poručio je ovo danas u Sarajevu načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, na godišnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavio rezultate koje je ova lokalna zajednica ostvarila u 2019. godini.

Kako je rekao na samom početku obraćanja novinarima, Općina je za izgradnju zgrade za ruševince sa 23 stambene jedinice za smještaj onih koji imaju status „ruševinaca“, iz svog budžeta izdvojila 1,69 miliona KM. Završetak radova očekuje se u martu ove godine.

U novom funkcionalnom objektu, površine oko 2.000 kvadratnih metara, bit će smješteni obdanište „Razigrani dani“ i Centar za zdravo starenje. Općina je do sada za tu svrhu izdvojila 2,2 miliona KM, a Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS 800.000 KM.

U protekle dvije godine na području općine uspješno je realizovan projekat postavljanja termo-fasada - utopljavanja stambenih zgrada kolektivnog stanovanja na osam objekata. U 2020. godini, kako je rekao Ajnadžić, Općina će sufinansirati postavljanje termo-fasada na njih još sedam.

Prošle godine završena je prva faza rekonstrukcije saobraćajnice u ulici Patriotske lige, ukupne dužine 2.430 metara, u iznosu od gotovo 740.000 KM. Finansijska sredstva obezbijedili su Direkcija za puteve KS i Općina Centar, prenose Vijesti.ba.

Ulica Kralja Tvrtka je u novom ruhu, naveo je načelnik, istakavši da su radove zajednički finansirali Općina Centar i Ministarstvo saobraćaja KS, koji su u te svrhe izdvojili 306.540 KM. Ugrađeno je oko 2.000 metara kvadratnih kamene kocke, odnosno oko 192.000 komada.

Na Soukbunaru je sanirano klizište - postavljeni su gabioni na lokalitetu na kojem se pojavilo klizanje tla. U tu svrhu Općina je izdvojila 50.000 KM.

- Imajući u vidu da već duži vremenski period postoji potreba stanovništva sa mjesnog područja Pionirska dolina za otvaranjem ambulante područne medicine, što potvrđuje i peticija više od 600 građana, Općina je započela aktivnosti na opremanju prostora za ambulantu porodične medicine, koju će za tu namjenu ustupiti na korištenje JU Dom zdravlja KS - naglasio je Ajnadžić.

Kada je u pitanju modernizacija stadiona na Koševu, načelnik ističe da je u tu svrhu Općina Centar izdvojila 1,8 miliona KM. Pojačana je reflektorska rasvjeta, zamijenjen rezultatski semafor, uređen sistem sigurnosti, postavljene nove stolice i VIP loža...

- Moj stav je stadion bez atletske staze, a Općinskom ću vijeću predložiti da se atletska staza s osam traka, 3.000 sjedećih mjesta i atletskom dvoranom napravi na sadašnjem atletskom poligonu - dodao je Ajnadžić, prenose Vijesti.ba.

Ovi i drugi rezultati, kako je istakao, u prethodne tri godine ostvareni su stabilnim budžetom i stalnim suficitom bez kreditnih zaduženja, uz punu finansijsku likvidnost i potpuno izvršavanje zakonskih i ugovorenih obaveza, poreza i doprinosa, PDV-a i blagovremenog plaćanja faktura iz ugovora sa izvođačima radova i dobavljačima roba i usluga, dosljedno i transparentno primjenjujući odredbe Zakona o javnim nabavkama.

Projekti u 2020. godini

Potom je govorio o projektima čiju je realizaciju Općina Centar - s usvojenim budžetom u iznosu od 62 miliona KM, što je najveći budžet ikada usvojen u ovoj lokalnoj zajednici, ali ujedno i najveći u jednoj općini u BiH - planirala za 2020. godinu.

Napomenuo je da će više od 50 posto budžeta, odnosno 32 miliona KM biti uloženo u kapitalne investicije od izuzetnog značaja za razvoj općine u svim oblastima i za podizanje nivoa urbanog življenja, uz istovremeno obezbjeđenje poslova za domaće građevinske kompanije i zapošljavanje novih radnika.

Prema njegovim riječima, to praktično znači da će i u ovoj godini, kao i u prethodne tri, općina biti veliko gradilište odmah na početku građevinske sezone, prenose Vijesti.ba.

- Povodom Dana Općine, početkom maja, u cjelosti ćemo završiti objekat vrtića „Razigrani dani“ i otvoriti centre za zdravo starenje u mjesnim zajednicama Koševo i Pionirska dolina. Za obnovu cesta izdvojit ćemo šest miliona KM, od čega za potpunu obnovu asfaltnog kolovoza u Kranjčevićevoj ulici milion KM - potcrtao je načelnik, dodajući da će za obnovu pješačkih staza i ograda biti izdvojeno više od 1,4 miliona KM.

Izuzetno je važnim ocijenio rješavanje problema saobraćaja u mirovanju, početkom izgradnje podzemne garaže Merhemića trg, sa 360 parking mjesta u iznosu od 2,55 miliona KM, a u toku je i izrada projekata za podzemne višeetažne garaže ispod parka „Nijaz Duraković“, te garaže u ulici Husrefa Redžića.

- Završit ćemo projekat rekonstrukcije kosog lifta izgradnjom nove linije sa još jednom kabinom, čime će se u potpunosti osigurati redovno funkcioniranje ovog vida prevoza stanovnika - naveo je Ajnadžić.

Za daljnju modernizaciju stadiona „Koševo“, kako je rekao, bit će izdvojeno 700.000 KM, a u rebalansu budžeta dodatnih 300.000 KM. Bit će izgrađeno i spomen-obilježje „Lasta“ kod Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta, kao i spomen-obilježje „Ljiljan“ u parku Betanija.

- Putem javnog nadmetanja, izabrat ćemo najbolje arhitektonsko urbanističko rješenje budućeg izgleda sportskog kompleksa stadiona „Koševo“ sa pomoćnim nogometnim terenima, teniskim terenima, atletskom dvoranom, atletskim stadionom, heliodromom, rekreativnim sadržajima, parkinzima, trgovinskim i drugim poslovnim sadržajima - istakao je Ajnadžić.

Općina će, nastavlja načelnik, dati najveću podršku realizaciji projekta izgradnje Prve transverzale, kao i prve faze izgradnje kružnog toka Šip i izmještanja dijela Alipašine ulice. U cjelosti će biti završen i projekat sadnje 8.372 sadnice, prenose Vijesti.ba.

- Nadamo se da će biti pokrenuta izgradnja i novog Avazovog nebodera, za koji je Općina također obezbijedila prostorno-plansku dokumentaciju. Poduzet ćemo veći broj aktivnosti i konkretnih mjera u cilju smanjenja zagađenosti Sarajeva u zimskim uvjetima, odnosno na većoj zaštiti stanovništva, za šta ću u rebalansu budžeta Općinskom vijeću predložiti značajna sredstva - poručio je načelnik.

O parku Hastahana

Govoreći o parku „Nijaz Duraković“ - Hastahana na Marijin-Dvoru, načelnik naglašava da tu neće biti nikakvih nebodera, već isključivo ono što je definisano prostorno-planskom dokumentacijom.

- Na hiljadu metara kvadratnih površine bit će poslovni objekat u ćošku Hastahane. Poznat je investitor - Centralna banka, dakle država, a sve ostalo na 10.700 metara kvadratnih bit će park sa zelenim površinama, sportskim sadržajem i mobilijarom - naveo je Ajnadžić.

U sastavu prve etaže tog objekta, kako je rekao, bit će smješten umjetnički paviljon i sjedište mjesne zajednice, kao i sala za društvene sadržaje, prenose Vijesti.ba.

- Ništa drugo neće biti - nikakvi neboderi, nikakvi soliteri. Dakle, ništa što projektom nije predviđeno - - jasan je načelnik Općine Centar, dodavši kako ne zna kada će početi gradnja u tom parku, ali da se početkom marta očekuje da investitor uđe na parcelu koja je označena i izmjerena.

D.K.

Biznis.ba / Vijesti.ba