BiH

Uspješne žene iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards u Beogradu

Autor: Biznis.ba
Foto: Facebook

Bosanskohercegovačke poduzetnice Aida Terzić, Dizija Njemčević, Dragana Prusina i Suzana Perić, među dobitnicima su regionalnih nagrada „Business Women Awards 2023“. Svečana dodjela priznanja organizirana je sinoć u Beogradu.  

Ove nagrade se dodjeljuju najistaknutijim ženama u oblasti medicine, estetike, turizma, umjetnosti, mode, nauke, obrazovanja, IT tehnologije, književnosti, kulture, medija, life coachinga, biznisa, ženskog poduzetništva, humanitarnog rada, arhitekture, urbanizma, poljoprivrede, slikarstva, sporta, novinarstva.

Aida Terzić, direktorica Sarajevskog Pino Nature hotela i vlasnica prve privatne bosanskohercegovačke turističke agencije u BIH dobila je priznanje kao jedna od najistaknutijih žena poduzetnica u regiji iz sektora turizma i hotelijerstva.  Mlada poduzetnica, vlasnica beauty salona Secret Sences, Dizija Njemčević dobila je priznanje za inovativan pristup u domeni estetike i zdravlja. Nagradu je dobila i Sarajka sa mostarskom adresom, dr. Dragana Prusina, direktorica Školaonice. Suzana Perić afirmirana je modna dizajnerica s preko 80 kolekcija predstavljenih na modnim sajmovima u Evropi.

Namjera organizatora je, kako ističu, promocija svih društvenih vrijednosti koje su neizostavni dio svakog progresa. Najbolji način da se to učini je upravo identificirajući organizacije i pojedince koji su ključni nosioci razvoja. Tako je i uspostavljena ova prestižna manifestacija, kao jedan od načina da se prepoznaju i predstave uspješne žene iz cijelog regije.

-Za mene ova nagrada ima veliki značaj, posebno kada znamo da se na globalnom nivou na čelnim pozicijama u sektoru turizma nalazi svega 8% žena. Turizmom se bavim punih 20 godina, ali volim reći da sam indirektno u ovoj branši od svoje šeste godine, kada su moji roditelji otvorili prvu privatnu turisticku agenciju u BIH, Relax Tours. Posljednjih osam godina sam na čelu Pino Nature Hotela koji je jedan od najnagrađivanijih hotela u cijeloj regiji sa najvećim brojem svjetskih priznanja. Od ovog ljeta pridružio se jednoj od najvećih svjetskih hotelskih grupacija BW, a postao je i nezaobilazna turistička atrakcija u BiH koju su posjetile i mnoge svjetske ličnosti, kao što su Sting, princeza Victorija od Švedske, kao i Novak Đoković, koji je u Pino Hotelu boravio nekoliko puta, kazala je, između ostalog, Aida Terzić preuzimajući nagradu.

Manifestaciji u Beogradu su prisustvovale ugledne ličnosti iz javnog i kulturnog života, veliki broj poduzetnica iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, kao i veliki broj medijskih kuća uz cijele regije. Sinoćna svečanost imala je i humanitarni dio za podršku djeci u potrebi.