BiH

Usuglašeni kriteriji ocjenjivanja poticaja podrške razvoju novih biznisa

Autor: Biznis.ba
Usuglašeni kriteriji ocjenjivanja poticaja podrške razvoju novih biznisa

"Komparativna analiza programa podrške start up-ima i efekti" naziv je stručnog skupa održanog u Kaknju na kojem su predstavljeni primjeri dobre prakse FBiH-RS kada su u pitanju programi podrške start up-ima i efekti, te preliminarni nacrt komparativne analize programa podrške start up-ima u BiH.

Na taj način usuglašen je nacrt analize kao osnove za utvrđivanje kriterija ocjenjivanja (grant) poticaja podrške razvoju novih biznisa s ciljem stvaranja predispozicija za kreiranje sveobuhvatnog i inkluzivnog sustava potpore, priopćila je Udruga za poduzetništvo i posao LiNK.

Stručni skup organiziran je u okviru projekta "Međuopćinskom suradnjom do bolje i inkluzivnije prakse podrške start-upima", a pored LiNK-a implementiraju ga općine Jablanica, Kakanj, Konjic, Služba za zapošljavanje HNŽ-a, Služba za zapošljavanje ZDŽ-a - Biro rada Kakanj, Univerzitet Džemal Bijedić, Radin d.o.o. Mostar i Jablanit d.o.o. Jablanica.

Novi biznisi (u posljednje vrijeme često nazivani i start upi) u BiH nemaju jasno zakonske definirane kriterije koje ih određuju i prema opće raširenom mišljenju u Bosni i Hercegovini radi se o bilo kojem biznisu koji je nedavno registriran. Najčešći oblici registracije novih biznisa su gospodarska društva (doo) i obrti/zanati (fizičke osobe).

"Analizom (programa) poticaja za potporu novim biznisima, može se zaključiti da programi potpore novim biznisima traju maksimalno jednu godinu. Ključni problemi s kojima se start up poduzeća susreću su nedostatak financijske podrške, nepostojanje usuglašene definicije start upa, nedostatak vještina, nedostatak mentorske potpore, te kontinuitet podrške", izjavila je ravnateljica Centra usluga LiNK Alisa Gekić.

Istaknula je kako svrha projekta upravo uspostava poduzetničke infrastrukture koja će novim biznisima pružiti cjelokupan set usluga generiranja ideje, razvoja ideje, grant potporu, te mentoring s ciljem otvaranja novih biznisa i otvaranja novih radnih mjesta.

Savjetnik gradonačelnika Grada Prijedora Mišo Reljić smatra kako podrška start up-ima treba biti strateško opredjeljenje jedinica lokalne samouprave i države, te treba uključivati sve ciljne skupine (nezaposlene osobe, zaposlene osobe koje rade, ali im je potreba potpora za razvoj i druga šansa).

Međuopćinsko partnerstvo jedno od pet partnerstava za razvoj poduzetništva kreiranih u okviru projekta "EU4Business - za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju", kojeg financira Europska unija u BiH, a realiziraju GIZ, UNDP i MOR, navodi se u priopćenju.

(FENA)