BiH

Usvojene Smjernice za nacrt zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Autor: Biznis.ba
Usvojene Smjernice za nacrt zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Vlada Brčko distrikta BiH usvojila je na sjednici održanoj u srijedu Smjernice za izradu nacrta zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom Brčko distrikta BiH, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Distrikta.

Predsjednica Radne skupine za izradu spomenutog zakona i voditeljica Kabineta gradonačelnika Stojanka Knežević napomenula je kako je nositelj ove aktivnosti Ured gradonačelnika, odnosno radne skupine koju je imenovao gradonačelnik, a koja je sastavljena od predstavnika odjela, tijela javne uprave odnosno institucija Distrikta koji će svatko iz svoje nadležnosti dati doprinos s ciljem izrade što boljeg zakona.

"Dosad je proces zapošljavanja osoba s invaliditetom bio samo sporadično reguliran postojećim propisima Distrikta, i to Zakonom o radu, koji regulira ovo područje samo u pogledu zapošljavanja prava osoba s invaliditetom ako su invalidnost stekli uslijed profesionalne bolesti, kao i Zakonom o dopunskim pravima obitelji poginulih branitelja i ratnih vojnih invalida, koji regulira pitanje rada i zapošljavanja osoba s invaliditetom u smislu kategorije onih osoba čija invalidnost potječe uzrokom ratnih djelovanja", kazala je Knežević.

S obzirom na to da su postojećim zakonima tretirane samo određene kategorije, Knežević dodaje kako se može reći da je to neki vid diskriminacije.

"Ovaj zakon zamišljen je da riješi ovo pitanje na jedan sveobuhvatan način bez obzira na to kako je invalidnost nastala. Nakon usvajanja Smjernica slijedi izrada zakona te se nadamo kako će se ubrzo naći pred članovima Vlade i ući u skupštinsku proceduru", istaknula je Knežević.

Kako je navela, pitanja rada i zapošljavanja zajamčena su svim međunarodnim propisima. U konkretnom slučaju radi se o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom UN-a, koju je BiH ratificirala 2010. godine, stoji u priopćenju.

( FENA)