Odluka Skupštine

Van snage stavljena Studija o vjetorkoridorima u KS

Autor: Biznis.ba
Van snage stavljena Studija o vjetorkoridorima u KS
Odluka Skupštine

Skupština Kantona Sarajevo je sa 18 glasova za, jedan protiv i četiri suzdržana van snage stavila zaključak o Studiji o vjetrokoridorima.

Nadležni tvrde da je u Nacrtu urbanističkog plana, koji je prethodno usvojen na Skupštini, sadržana studija o vjetrokoridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka, ali da su dijelovi te studije revidirani u dogovoru s autorima te studije.

Iz Zavoda za planiranje su poručili Studija o vjetrokoridorima nije loša, ali da njeni zaključci ne valjaju.

Iz opozicije su poručili da će stavljanjem van snage Studije o vjetrokoridorima moć odlučivanja biti vraćena na lokalni nivo te da će kroz regulacione planove biti nastavljena neprimjerena gradnja kako je to rađeno ranije iz razloga što je Urbanistički plan trebao doći tek nakon usvajanja Prostornog plana.

Naveli su i kako KS sada ulazi u fazu bez ijednog dokumenta na snazi, te da će to omogućiti nekontrolisanu gradnju.

Prije ove tačke, Skupština KS je sa 19 glasova za, tri protiv i pet suzdržanih usvojila Nacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo.

Ovom je odlukom utvrđen Nacrt urbanističkog plana KS. Odlučeno je i da će javna rasprava trajati 60 dana, a da će se primjedbe dostavljati Vladi KS preko Zavoda za planiranje nakon čega će Vlada KS prijedlog Urbanističkog plana dostaviti Skupštini.