BiH

Vanjskotrgovinska komora BiH traži hitnu reakciju zbog mjera Kosova na uvoz bh. mlijeka

Autor: Biznis.ba
Vanjskotrgovinska komora BiH traži hitnu reakciju zbog mjera Kosova na uvoz bh. mlijeka

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH) zatražila je hitnu reakciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEO BiH) nakon informacije da je Ministarstvo ekonomije UNMIK Kosova donijelo odluku o uvođenju zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te Odluku o uvođenju zaštitnih mjera prilikom uvoza voća i povrća iz svih zemalja na teritoriju UNMIK Kosova koja stupa na snagu 18. jula ove godine.

- Iako je uvidom u statističke podatke o uvozu i izvozu BiH-UNMIK Kosovo evidentno da BiH nema registrovan izvoz svježeg voća i povrća, ostvaruje se značajan izvoz mlijeka i pavlake na tržište UNMIK Kosova. Budući da se radi o postupku koji će u velikoj mjeri ugroziti izvoz mliječne industrije BiH, zatraženo je da se što hitnije preduzmu sve mjere kako bi se spriječilo nametanje carine od 17 posto na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH na UNMIK Kosovo - navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

Napominju da je prošle godine mliječna industrija BiH počela da bilježi znatan pomak u izvozu, te da tržište UNMIK Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

Po podacima kojima raspolaže VTK BiH, ukupan izvoz za tarife navedene u toj odluci u 2017. godini je iznosio više od 10 miliona KM, a u 2018. godini oko 4,7 miliona KM iz čega je jasno vidljivo od kolikog značaja je izvoz za BiH mliječnu industriju na ovo tržište.

U zahtjevu Komora je zatražila od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, ukoliko Odluka zaista stupi na snagu, uvede recipročne mjere u skladu sa proizvodima koji se uvoze sa UNMIK Kosova, te predložila da se posebna pažnja obrati na uvoz vode, mineralne i gazirane sa dodatkom šećera kao primjerom finalnog proizvoda koji se uvozi sa ove teritorije.

Biznis.ba / FENA